Veszprém

2017.04.14. 09:25

A HELKA útra kész

Nagypéntektől a nyugat-Balaton vizein szolgálatba lépett a 126 éves Helka sétahajó. A szezonnyitó kihajózására második alkalommal utasokat is fogadott a fedélzetére.

Jákói Bernadett

Hagyományteremtő célból tartották a Siófoktól Keszthelyig üzemjáratban közlekedő Helka sétahajón a Balatoni Helytörténészek Baráti körének találkozóját. A tavalyi évhez hasonlóan elsőként a tó szerelmesei, kutatói élvezhették a hajókázást. A magyar tenger teljes hosszán, 70 km-es légvonalában 5 óra kellemes hajókázást nyújtott.

Indulás előtt csinosítják az üzemjáratban a keszthelyi kikötőbe tartó, a  nyugat Balaton vizein  szolgálatot teljesítő Helka motorost Foto: Jákói Bernadett

A Balaton parti települések helytörténettel foglalkozó kutatói eszmecserét folytatva számoltak be tapasztalataikról, osztották meg egymás között kutatási eredményeiket, településeik érdekességét, látnivalóit. A nem mindennapi kezdeményezésen Somogy, Veszprém és Zala megye vízparttal rendelkező, vagy a parthoz közeli   településeinek ismert és kevésbé ismert krónikásai, könyvtárosai, kutató-pedagógusai találkoztak. Siófoki téli szálláshelyéről kihajózott Helka motoros Keszthelyi kikötőben foglalja el szálláshelyét, hogy az idegenforgalmi szezonban október végéig lássa el szolgálatát. Egy évben egyszer, húsvét előtti napon hirdetik meg az üzemjáratot, hogy élvezhessék az utasok a Balatont csaknem teljes hosszában végig szelő sétahajózást.

A Helka szezonra előkészítése már egy hónappal ezelőtt megkezdődött. A téliesítés után a kültéri bútorok karbantartása, festése mellett a motorok üzembe helyezésével indulhatott el az idegenforgalmi  szezonba az öreg sétahajó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!