Veszprém

2015.03.15. 14:25

Az egész magyar nemzetet próbálja gyógyítani

Veszprém - Papp Lajos hálát ad azért, hogy a Kárpát-medencébe, magyarnak, keresztény embernek született.

Balla Emőke

Telt ház fogadta a szívsebész professzort a Városi Művelődési Központban. Papp Lajos szívsebész professzor 2008-ban visszavonult, nyugdíjba ment, aktív sebészeti munkát nem végez, előadásaival az egész magyar nemzetet próbálja gyógyítani. Veszprémben is az ember teljességéről beszélt, mely test, lélek és szellem egysége.

 

Testünkről szólva adott néhány étkezési tanácsot - sok magot fogyasszunk, húst csak ritkán, almát együnk vitaminok helyett -, felhívta a figyelmet, hogy éhezve nem lehet fogyni. Mozogni kell, idős embereknek is napi több órás gyaloglást ajánlott. Nagyböjt idején Krisztus áldozatos szeretetéről beszélt; az életben legfőbb dolog a szeretet. A hallgatóknak azt tanácsolta, szeressék egymást, mindenkinek lehetősége van a szeretetre.

Papp Lajos szerint mindenkinek lehetősége van a szeretetre
Fotó: Penovác Károly

Papp Lajos úgy fogalmazott, minden embernek küldetése van, de különösen a lelket gyógyító lelkészek, papok, a testet gyógyító orvosok és a szellemet, értelmet fejlesztő tanítók, tanárok végezhetik hivatásszerűen a munkájukat. Számára kegyelem, hogy a legszentebb szervvel, a szívvel foglalkozhatott; minél többet tanult, tapasztalt, annál inkább rájött, milyen keveset, szinte semmit nem tud róla, az isteni tudás birtokának közelébe sem jutott. Fájdalmas és fenséges, hogy sok ember szívét tarthatta a kezében. Nem történt annyi halál, mint ahány hibát elkövetett; bízik benne, hogy a Teremtő elfogadja majd jó szándékát.

Papp Lajos hálás, hogy a Kárpát-medencébe, magyarnak született, magyar nyelven beszélhet. Isten katolikus családba küldte. Kereszténynek, Krisztus-hívőnek lenni azért nagyszerű, mert ők parancsba kapták, hogy ellenségeiket is szeressék. Ahhoz, hogy másokat, felebarátainkat, ellenségeinket szeressük, önmagunkat is szeretnünk kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!