Veszprém

2017.01.30. 20:50

A holokauszt emléknapja a székesegyházban

Veszprém - A holokauszt áldozataira emlékeztek a vasárnap délelőtti szentmisén a Szent Mihály-székesegyházban.

Balla Emőke

Az ENSZ közgyűlése 2005. november 1-jei határozatával január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította. Az emléknap a legnagyobb második világháborús megsemmisítő tábor, az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának évfordulója.

A Szent Mihály-székesegyházban minden évben megtartják a megemlékezést az emléknaphoz legközelebbi vasárnapon. Az oltár mellett meggyújtják a zsidóság egyik legrégebbi jelképét, a menórát, a hétágú gyertyatartót, és Istentől a béke ajándékát kérik élőknek és holtaknak.

Nagy Károly apátkanonok a menóra előtt mondott imádságot Fotó: Nagy Lajos

Nagy Károly apátkanonok Felker Zsolt káplánnal együtt magyarul és héberül mondott imádságot az elhurcolt zsidó hittestvérekért és a keresztény üldözöttekért. Fontos a testvéri összetartozás, az, hogy közösen imádkozzunk egymásért és a világ békéjéért, hangsúlyozta a plébános.

Nagy Károly elmondta: júniusban a holokauszt veszprémi áldozataira emlékeznek. A zsidó temetőben tartott gyászistentiszteleten ő is rendszeresen részt vesz, beszédet mond. A székesegyházban a nagypénteki misén a zsidókért is imádkoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!