Veszprém

2014.01.14. 11:45

Vonzóbbá tenni a várost

A szolgáltatási színvonal megtartása mellett az önkormányzat a városfejlesztési stratégia megvalósításában is nagyobb szerepvállalást vár a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató (VKSZ) Zrt.-től, mondta el lapunknak dr. Temesvári Balázs, az idei év elejétől kinevezett vezérigazgató.

Tremmer Tamás

A VKSZ Zrt. korábbi vezérigazgatója, Göttlinger László decemberben kérte felmentését, utódjának a veszprémiek előtt ismert dr. Temesvári Balázst választották. A VKSZ Zrt. elég széles palettán tevékenykedik, ebből adódóan a cég szerepvállalása rendkívül fontos a város életében. A szolgáltatás színvonalát meg kell tartani, ezt a minimum elvárást fogalmazta meg neki Porga Gyula, Veszprém polgármestere, amikor megkereste a megüresedő poszttal kapcsolatban. De a városfejlesztési stratégia megvalósításában is nagyobb szerepvállalásra számítanak a VKSZ részéről, ami azt jelenti, hogy a vállalatnak bizonyos projekteket projektgazdaként kell megvalósítania, hangsúlyozta a vezérigazgató.

Dr. Temesvári Balázs jelezte, most indult a 2014-20 uniós költségvetési ciklus. Ez a hétéves periódus megteremti a megyei jogú városok számára a lehetőséget a gazdaság fejlesztésével összefüggő projektek megvalósítására. Nekik e téren bőven lesz feladatuk, Veszprémet vonzóvá kell tenniük. Szerencsés helyzetben vannak, hiszen a Pannon Egyetem már meghatározta azokat a fókuszokat, amik a gazdaságfejlesztésben nagyon jól használhatók, így például az informatika, a környezetipar, megújulóenergia-felhasználás. Ehhez a tudástőkéhez megfelelő befektetési környezetet kell teremteni, amiért érdemes itt maradni, érdemes itt befektetni, itt vállalkozásba fogni. Hitvallása szerint az egyetemmel közösen megerősítik az innováció alapú gazdaságfejlesztés feltételrendszerét. Ha a fiatal mérnököknek van egy-egy jó gondolatuk, úgy kell ezt támogatni, hogy mindezt itt tudják kiforralni, megérlelni. A startup cégek esélyeit megadó infrastrukturális környezet megteremtésében részt vesz a VKSZ Zrt.

Kidolgozás alatt áll az Integrált Városfejlesztési Stratégia, a munkát az őszig befejezik. Akkor látszik majd meg, mi az az irány, mi az a költségkeret, amiben gondolkodni lehet, fejtette ki a vezérigazgató. Hozzátette, mindemellett nem szabad megfeledkezniük a klasszikus városi közfeladataikról sem, mint például a területek karbantartása, intézmények üzemeltetése, hulladékkezelés, és a többi. Saját célként fogalmazta meg, hogy a közfeladatok ellátása mellett – mint köztulajdonban álló társaság, a közösség érdekeit szem előtt tartva – megtalálják azokat a piaci réseket, ahol a profittermelő lehetőségek megerősödhetnek. Ilyen lehet többek között az ingatlanfejlesztés, vagy olyan új energetikai megoldások létrehozása és működtetése a cégen belül, amivel olcsóbbá és jobb minőségűvé lehet tenni a távhőszolgáltatást.

Az idei esztendő nagy feladata a közszolgáltató cégek számára a profitábilis és a nonprofit tevékenységek szétválasztása. Az ezt szabályozó jogi keretek tekintetében egyre tisztul a kép. Rövid idő alatt kell megvizsgálniuk, melyik a célravezető: kiszervezni az egyes közszolgáltatást nyújtó tevékenységeket, vagy az egész céget nonprofittá tenni. Ennek ebben az évben meg kell történnie.

Az új vezérigazgatótól a bizalmat mindenki megkapja. A cég humánerőforrás összetétele a klasszikus közszolgáltatókhoz mérten jónak mondható. Filozófiája szerint mindenki értékes ember, csak az adott szervezeten belül meg kell találni a helyét, szerepét. Megnézi, az egyes feladatkörökben miként teljesítenek az emberek. Ennek figyelembe vételével a cégen belül lehetnek mozgások, de nagy átalakításokat, személycseréket nem tervez.

 

Visszatért a megyeszékhelyre

Dr. Temesvári Balázs 2001-ben végzett az ELTE, Állam- és Jogtudományi Karán, majd külföldön tanult, ahol MBA képesítést szerzett. Két éven át volt a Veszprém Megyei Területfejlesztési Tanács alkalmazásában területfejlesztési menedzser, majd a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökségnél, illetve a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságnál volt tanácsadó. 2004. október 15-től dolgozott a veszprémi polgármesteri hivatalban projektmenedzserként. 2006 februárjában a Veszprém Városfejlesztési és Befektetési Zrt.-hez került, szintén projektmenedzserként. 2007 júliusában állt munkába a VKSZ-nél, stratégiai menedzserként. Innen 2009. áprilisban a Pro Veszprém Városfejlesztési és Befektetésösztönző Kft ügyvezetőjévé lépett elő. 2010 szeptemberében már ő volt a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Non-profit Kft. ügyvezető igazgatója. A székesfehérvári Széphő Zrt. vezérigazgatói posztját 2012 februárjától töltötte be. 2014. január 1-jétől a VKSZ Zrt. vezérigazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!