mementó

2017.09.29. 21:00

Felszentelték Veszprém védőszentjének, Szent Mihálynak a szobrát

A Szent Mihály-szobor mementó, gyarlóságunkra és kiszolgáltatottságunkra is emlékeztet, mondta Navracsics Tibor uniós biztos a szobor avatásán.

Balla Emőke

Szent Mihály a város, valamint a bazilika, az érseki tartomány védőszentje. Nagy Károly, a Szent Mihály-bazilika plébánosa évek óta tervezte a szobor felállítását. Képviselő-testületével egyetértésben évekkel ezelőtt elhatározta, hogy az alkalmas időben felállítaná a szobrot. Népi kezdeményezésre ez most megvalósul, adománygyűjtést szerveznek. A szobor a városháza előtti kis téren áll majd, jelképezi, hogy Szent Mihály a bazilika és az érseki tartomány őrzője, a város vezetőinek, lakóinak is közbenjárója.

Navracsics Tibor uniós biztos arról beszélt, hogy számos köztéri alkotás, középület közadakozásból készült, mely azt mutatja, hogy Veszprém erős közösség. A város polgársága nem vár a segítségre, kiáll a maga által fontosnak tartott ügyekért, vállalja nyilvánosság előtt az esendőségét, félelmét.

Szent Mihály szobra az óvárosban, a hagyományos piactéren, a polgárváros közepén áll. Ha itt elhaladunk és egy pillanatra feltekintünk rá, tudjuk, hogy jól és biztonságban élünk, de ez nem tart örökké. Mindent megteszünk azért, hogy a veszélyt elhárítsuk, de a magunk gyarlóságát nem tudjuk. Szent Mihály szobra mementó számunkra, mely a magunk gyarlóságára és kiszolgáltatottságára emlékeztet, mondta beszédében Navracsics Tibor.

 

A város tíz éve határozta el a Szent Mihály-napi búcsú megtartását, a rendezvényt először 2009-ben szervezték meg. A fesztiválszezon a Gizella-napoktól a Szent Mihály-napi búcsúig tart. A szezonzáró közösségi rendezvény kiegészült népszokások felelevenítésével, népművészeti kirakodóvásárral, családi programokkal, a város ünnepe lett, emelte ki Brányi Mária. Az alpolgármester szerint a Szent Mihály szobor nemcsak tárgyként jelentős, de lelkünket is megérinti, közösségünket gazdagítja.

Nagy Károly címzetes apát, kanonok meghatódva szólt arról, hogy beteljesült egy álom. A szobor felállítását már évekkel ezelőtt, Veszprémbe érkezésekor eltervezte, népi kezdeményezésre, adománygyűjtés után megvalósult, a mű Madarassy István budapesti ötvös-szobrászművész alkotása. Szent Mihály a mennyei hadak vezére és győztes harcosa, a harcban, küzdelemben védelmező. A bazilika plébánosa hangsúlyozta, nincs eredmény áldozatvállalás nélkül, mindenért meg kell küzdeni: békéért, családért, a gyermekek boldogságáért, a házasságban hűségért, kitartásért, a munkahelyért.

Az ünnepi eseményen Márfi Gyula érsek nem tudott személyesen lenni, levelet küldött, melyben úgy fogalmazott, az elismert és kiváló művész alkotásával a mennyei seregek vezérének tisztelete növekedhet. Levélben köszöntötte a résztvevőket Verő Tamás főrabbi, Závodi Zsuzsanna református lelkész és Isó Zoltán evangélikus lelkész arról beszélt, hogy az angyalok védenek, oltalmaznak bennünket, igazgatják útjainkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!