Nagy tervek, újdonságok

2018.02.06. 17:22

Ezreknek kínál színvonalas kikapcsolódást a pápai művelődési központ

Szakmai és közönségsikerekben bővelkedő, sűrű évet tudhat maga mögött a pápai Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ (JMSZK), amely a megkezdett infrastrukturális fejlesztések folytatása mellett új ötletek, rendezvények megvalósítását is tervezi idén.

Polgár Tibor

Szabadkai Verita (középen) két kollégája, Szanyiné Csepregi Ilona és Kocsis Gyula társaságában a Pápai Játékfesztivál által kiérdemelt Minősített Fesztivál cím átadásakor Fotó: archív

A részletekről Szabadkai Verita intézményvezető adott tájékoztatást lapunknak.

A JMSZK igazgatója beszélgetésünk elején kiemelte, intézményük a közművelődés, a közélet számos területén fejti ki értékőrző, értékteremtő, kultúraközvetítő tevékenységét, legyen szó például színházról, képző- és a táncművészetről, komoly- és könnyűzenéről, vizuális kultúráról, az egészséges életmód népszerűsítéséről, amatőr művészeti csoportok és kisközösségek támogatásáról, továbbá szabadidős és sportrendezvények, városi fesztiválok, városrészi napok, állami ünnepek és megemlékezések szervezéséről. Mindezek mellett jelentős a terembéres szolgáltatásaik száma, illetve a pályázati forrásból megvalósuló rendezvényeik sora, utóbbiak közé tartozott tavaly többek között a Fő téri autómentes nap és a sok-sok pozitív visszajelzést eredményező Zenés Színpadok Országos Fesztiválja.

Szabadkai Verita (középen) két kollégája, Szanyiné Csepregi Ilona és Kocsis Gyula társaságában a Pápai Játékfesztivál által kiérdemelt Minősített Fesztivál cím átadásakor Fotó: archív

A JMSZK kiemelt figyelemmel követi a Pápáról indult tehetséges fiatalok pályafutását, így 2017-ben fellépett a városban a Classic Trióban zenélő ifj. Kuti László klarinétművész, az Experidance-ben táncoló Benkő Dávid szólótáncos, a méltán népszerű énekesnő, Zséda, valamint a Magyar Állami Népi Együttes kötelékeibe tartozó Kiss Balázs táncművész, aki részt vett a Vadvirág által a borfesztiválon bemutatott műsor szerkesztésében.

- Kiemelt jelentőségű intézményünk életében a jelenlegi, 2017-2018-as színházi évad, amihez kapcsolódóan 152-vel növeltük a felnőttbérleteseink számát, köszönhetően a jól megválasztott, látványos, minőségi előadásoknak. Ez annak függvényében különösen óriási siker, hogy korábban évről évre csökkenő tendenciát mutatott a bérlet-eladásunk. Most az ifjúsági és a gyermekbérletek iránt is növekvő érdeklődést tapasztaltunk, miképpen az első babaszínházi bérletsorozatunk elindítása szintén hatalmas siker volt. Székhelyünkön, a színházépületben csak a bérletes színházi előadásokon mintegy 13 ezres nézőszámot értünk el. Igyekszünk haladni a korral, így 2017-ben elindult a helyre szóló online jegyértékesítési rendszerünk, amit egyre többen vesznek igénybe. Elkészült a Pápai Játékfesztivál önálló honlapja, és a rendezvényt megmérettettük a fesztiválregisztrációs és minősítési programban, ami után nagy örömünkre megkapta a Minősített Fesztivál címet – jegyezte meg Szabadkai Verita. Mint mondta, 2017-ben a színházépületben összesen több mint 50 ezer, a JMSZK hét intézményegységében 200 ezernél is több belépést regisztráltak, míg a pápai művelődési központ szabadtéri rendezvényeinek tavalyi becsült látogatói száma megközelíti a 100 ezret.

- Az önkormányzat támogatásával 2017-ben elkezdtük a régi, elavult technikai eszközparkunk cseréjét. Ezáltal a színházterembe intelligens fényvetők vezérlésére, show-elemek megjelenítésére alkalmas, digitális fényvezérlő pultot és hangfalakat szereztünk be. Megkezdtük a világítás korszerűsítését, a neon fénycsöveket és a hagyományos izzókat modern, ledes fényforrásokra cseréljük. A felújítások a Kópé-Vár udvari játékparkját is érintették. Jól indult számunkra a 2018-as év, két telt házas operettgálával kezdtünk, ezzel eleget tettünk a rendszeresen színházba járó látogatóink által jelzett igényeknek. Nagy siker volt a magyar kultúra napja alkalmából szervezett komolyzenei koncert a Virtuózok ifjú tehetségeivel, valamint a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű rendezvénysorozat is – sorolta a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ igazgatója.

Szabadkai Verita a jövőbeli terveikkel, feladataikkal kapcsolatban kifejtette: már elkezdték a XVII. Országos Ifjúsági Néptánctalálkozó szervezését, aminek 11. alkalommal ad otthont a JMSZK. A májusi eseményre több mint félezer fiatalt várnak Pápára szerte a Kárpát-medencéből. A költészet napján a Kávészünet zenekar ad majd koncertet megzenésített versekkel, és az utolsó simításokat végzik a játékfesztivál programkínálatán. A tervek szerint a város júniusi nagyrendezvényén fellép többek között az Ocho Macho, a Wellhello, illetve a Vegas Showband.

- Új eleme lesz a játékfesztiválnak a cirkuszművészet megjelenése, a sportcsarnokban pedig egy nagyszabású szimulátorshow-val találkozhatnak majd az érdeklődők. Jó lenne bővíteni a szponzoraink körét, és még több határon túli magyar csoportnak szeretnénk bemutatkozási lehetőséget adni. 2018-ban egyik nagy feladatunk lesz az intézményi honlapunk megújítása, továbbá megkezdjük az előkészületeit annak, hogy 2019-ben sikeresen pályázzunk a Minősített Közművelődési Szervezet cím elnyerésére. Ennek érdekében bevezetjük a közművelődési minőségfejlesztési rendszert, például gyakran végzünk majd látogatói elégedettségmérést. Intézményünk névadója előtt tisztelegve több programot is szervezünk a 2018-as városi Jókai Mór-emlékév rendezvénysorozatához csatlakozva. Új programként pedig például jazzestet tervezünk augusztusban a Fő térre – tekintett előre Szabadkai Verita.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!