Zavartalan a távhőellátás

2018.03.01. 14:00

Az extrém hideg nem veszélyezteti a biztonságos lakossági szolgáltatást

Az extrém hideg nem veszélyezteti a lakosság biztonságos gázellátását egy friss sajtóközlemény szerint. A hazai gáztárolókban közel 2,5 milliárd köbméter gáz áll rendelkezésre a Magyar Energetikai és Közmű- szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint.

Borsos Renáta, Marton Attila

Tihanyi Lajos műszakvezető adatokat rögzít a veszprémi távfűtőmű egyik kazánjánál Fotó: Balogh Ákos

A folyamatos földgázimporttal kiegészülve ez a mennyiség az extrém hideg időjárás ellenére is biztonságosan fedezi a lakosság földgázigényét. Az ország téli földgázellátását ugyanakkor nemcsak a tárolói készletek biztosítják, hanem a hazai kitermelés is. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az ellátásbiztonság érdekében folyamatosan figyelemmel kíséri a gáztárolásért felelős piaci szereplők tevékenységét, a hazai földgáztárolók töltöttségét és a rendszerek karbantartását.

A témával kapcsolatban megkerestük a Primer Ajka Távhőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatóját, Holczinger Józsefet, aki kérdésünkre elmondta, hogy míg Veszprém földgázalapon termeli a hő-energiát, addig Ajka esetében más energiahordozó biztosítja azt. A településen a lakosság hatvan százaléka a távhőszolgáltatásban érintett. A Bakonyi Erőmű Zrt. állítja elő a város, illetve a távhőszolgáltató számára a hőenergiát. Az ajkai erőmű többségi tulajdonát a Veolia Energia Magyarország Zrt. decemberben vásárolta meg. Az erőműnél régebben a fa- és széntüzelés dominált, de egyre inkább áttértek a biomassza alapú rendszerre, így termelik a hőenergiát a távhőszolgáltatónak. Holczinger József úgy fogalmazott, hogy az extrém időjárás ellenére zavartalan a rendszer működése, az erőmű nem jelezte a távhőszolgál- tatónak, hogy a tüzelőanyaggal kapcsolatban bárminemű probléma adódott volna. A szélsőségesen hideg időben is maradéktalanul ellátják a fogyasztókat, zavartalan a távhőellátás a városban, tudtuk meg az igazgatótól.

Nem okoz megoldhatatlan problémát a hideg sem a hőtermelésben, sem a hőszolgáltatásban, az időjárási előrejelzések alapján készült a VKSZ Zrt. a növekvő fogyasztási igényekre, közölte kérdésünkre Polhammer Kálmán hőszolgáltatási igazgató. Veszprémben a fűtési igényt hővásárlással és saját hőtermeléssel elégítik ki. Mivel a leghidegebb napokban a hőmérséklet a méretezési mínusz

13 fok alá süllyedt, az ehhez szükséges csúcsigényeket többlet földgáz vásárlásával és a telephelyükön tárolt propán tüzelésével teljesítik.


Tihanyi Lajos műszakvezető adatokat rögzít a veszprémi távfűtőmű egyik kazánjánál Fotó: Balogh Ákos

A hőszolgáltatási igazgató elmondta, tavaly ilyenkor a napi átlaghőmérséklet 5,2 fok volt, amelyhez átlagosan közel 44 ezer köbméter földgázt használtak fel. A jelenlegi mínusz hét Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet mellett 71 ezer köbméterre emelkedett a fogyasztás, ami 63 százalékos többletet jelent. Polhammer Kálmán elmondta, a szolgáltatásban jelentős fennakadás nem volt. Az elmúlt éjjel a Cserhát-lakótelepen rövid időre maradt ki a hőszolgáltatás, valamint a Jutasi úti lakótelepen egy csőtörés miatt kellett elhárítaniuk a hibát a Bakonykarszt szakembereinek. Itt az érintett épületeknél a melegvíz-ellátás nem volt biztosított a javítás ideje alatt.

A hőszolgáltatási igazgató azt tanácsolja, a nem lakóhelyiségekben – lépcsőház, tároló – is ellenőrizzék a lakók a fűtőtestek működését, a radiátorszelepek megfelelő beállítását és a nyílászárókat, ugyanis fagyás miatt üzemzavar fordulhat elő a fűtésben vagy a melegvíz-szolgáltatásban ott, ahol nem fűtenek, vagy a nyitva maradt, esetleg betört üvegű nyílászárók nem látják el a feladatukat.

A megyeszékhelyen 125 épület mintegy 8200 háztartása vesz igénybe távhőszolgáltatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!