Bővül a BalatonBorok köre

2018.03.08. 20:00

Olaszrizlingeket bíráltak Szentantalfán

Az előző éveknél is több, 28 borászat palackozhat majd BalatonBort, derült ki a településen napokban tartott bírálaton.

Marton Attila

Az origó kóstolon harminchárom balatoni borász bírálta az olaszrizlingeket Fotó: Pesthy Márton

- A BalatonBor egy régiós bormárka, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös kezdeményezéséből jött létre két éve. A nevet azok a tónál készült olaszrizlingek viselhetik, amelyek megfelelnek a szervezők által támasztott szőlészeti és borászati követelményeknek, például az alkoholtartalmuk 11,5 és 12,5 százalék közötti, reduktív eljárással készültek és a fahordós jegyeket mellőzve az olaszrizling szőlőfajta egyedi karakterét hordozzák. A korábbi két évben Budapestről érkeztek szakmai zsűritagok, hogy végigkóstolják a beküldött mintákat, és kiválasszák azokat a borokat, amelyek megfelelnek a céloknak. Idén helyi termelőket kértünk fel a borok értékelésére, mondta Gyukli Krisztián, a Rizling Generáció elnöke.

Az origó kóstolón harminchárom balatoni borász bírálta az olaszrizlingeket Fotó: Pesthy Márton/Napló

A bírálatra a korábbiaknál több, összesen 51 bort neveztek, a mintákat harminchárom balatoni borász egy origó típusú bírálaton értékelte. Gyukli Krisztián kiemelte, a korábbinál is egységesebb borok készültek, ami azt jelzi, a borászok megfogadják az ajánlásokat, és közepes testű, jó ivású, a fajta jellegét magukon viselő kiváló borokat készítenek. Hozzátette, mind a hat balatoni borrégióból küldtek be olaszrizlinget a borászok, és nagy örömükre egyre több kis pincészet lát lehetőséget a régiós termék húzóerejében. Az origó kóstolón 28 tétel felelt meg a kritériumoknak, és nyerte el a BalatonBor címet. A borokat áprilisban palackozzák, és a korábbi két évjárathoz hasonlóan egységes palackban és címkével kerülnek forgalomba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!