110. évforduló

2017.09.25. 19:55

Bányásznap Ajkán: méltón ünnepeltek

A hagyományok szerint a bányászokhoz méltó ünnepet idén is többnapos, gazdag eseménysorozatként rendezték.

Tóth B. Zsuzsa

Az ajkai bányásznapi ünnepségeken a helyi Borostyán férfikar is közreműködött Fotó: Györkös József

A 67. ajkai Bányásznap a magyarországi szakosított aknamélyítés megkezdésének 110. évfordulója jegyében telt. A megemlékezések a Bányászati Múzeumban kezdődtek. A megjelent ünneplők az ajkai bányabalestben elhunytak emlékére állított kopjafánál helyezték el a megemlékezés koszorúit. Majd a 110 éve indult magyarhoni aknamélyítés emlékére emelt emlékoszlop felavatása során a kopjafát Tóth Árpád nyugalmazott vezérigazgató gondolataival avatták fel.

Az ajkai bányásznapi ünnepségeken a helyi Borostyán férfikar is közreműködött Fotó: Györkös József

– 110 éve annak, hogy egy maroknyi német aknamélyítő szakmunkás egy Hannebeck Frigyes nevű bányatechnikussal megjelent a Zsil-völgyben és elkezdte az első nagymélységű függőleges akna mélyítését. Ez a függőleges akna volt abban az időben a legmélyebb, de már az első aknánál a bányászúttörők, az aknamélyítők szomorú sorsa bebizonyosodott, ugyanis mélyépítés közben sújtólégrobbanás történt. Nyolc bányásztárs maradt ott 1909 júniusában – emlékezett a vállalat volt vezetője. Az emlékoszlop márványtáblája is erre a szomorú bányászsorsra emlékeztet, a felirata szerint emlék azoknak, akik ezt a szakmát művelték, szomorú megemlékezésül azokról, akik a munkájuk során életüket vesztették. A tábla felsorolja annak a 15 bányásznak nevét, akik a

közép-dunántúli munkáknál szenvedtek munkahelyi halálos balesetet. Az aknamélyítők dorogi-tatabányai területe, a Bakonyi Üzemigazgatóság volt dolgozói, a Bányász Szakszervezet, a hagyomány-őrző egyesületek, a Bányász Kulturális Egyesület képviseletében helyezték el az emlékezés koszorúit. A Borostyán Férfikar hangjai kísérték a koszorúzást. A padragi bánya emlékhelyénél a város vezetői, civil szervezetek képviselői helyezték el a megemlékezés virágait. A padragkúti Művelődési Házban összegyűltek megemlékeztek a 67. Bányásznapról és a 110 éves aknamélyítők történetéről. Tóth Árpád méltatta a Bányásznapot, beszédében a szakma által képviselt értékekre, mint az összetartozás, egymás segítése, a felelősség vállalása, a kitartás, a szorgalom minden korban szükséges tulajdonságokra utalt. A magyarhoni aknamélyítés története címmel megjelent könyvén keresztül ismertette meg a hallgatóságot a vállalat munkájával. Bemutatta tevékenységük fejlődését, a sokrétű munkát Magyarországon és a világ több országában. Könyvében megemlékezik a vállalat 1991. évi felszámolásáról is. Az évfordulóra az aknamélyítés történetét bemutató kiállítást állítottak össze a Paksa, a Bencsay házaspár és Varga György segítségével Életképek a Bakonyi körzet dolgozóinak életéből címmel. A gazdag kép- és dokumentumanyag méltó emléket állított a szakmának. A rendezvény baráti beszélgetéssel folyta-tódott, igazolva Katona Tamás gondolatát, mi szerint boldog az a közösség, amelynek igazi ünnepe van. A rendezvény szervezője és házigazdája a Bányász Kulturális Egyesület és a Padragi Bányász Hagyományőrző Kör volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!