Újabb meglepetésekre is számíthatunk

2018.03.01. 07:00

Három évtizede gyűjti a bűvészfilmeket Galambos Fecó

A mikromágiában világbajnoki bronzérmes bűvész, Galambos Ferenc, vagy, ahogy mindenki ismeri, Fecó, három évtizede gyűjti a bűvészfilmeket, és esze ágában sincs abbahagyni a terjedelmes gyűjtemény gyarapítását.

Tóth B. Zsuzsa

Galambos Fecó azt mondja, ha annak idején nincs VHS kazetta, belőle nem is lett volna bűvész. Vidéki fiatalként ugyanis másképp nem tanulhatott volna bűvészkedést. Így viszont elkezdte gyűjteni a videokazettákat, majd a DVD-ket, és miközben több-ezresre duzzadt a gyűjtemény, megtanulta a bűvészkedés minden válfaját. A nagyrészt angol nyelvű filmek ma már három falat foglalnak el a lakásában, a régi videokazetták pedig az alagsorba szorultak. Az első, a legbecsesebb azonban mindig kéznél van, és bár annak idején nem sok időt jósoltak a kazettáknak, ma is nézhető minőségű, néhány DVD-vel szemben. A több mint tizenkétezer kazetta, film a világ egyik legnagyobb ilyen gyűjteménye, de Európában sem ismert hasonló mennyiségű anyag e témában, ha van is néhány gyűjtő. Fecó adott a magyar televíziónak Rodolfo születésnapi műsorához archív felvételeket. Ezt a nagy bűvész lánya, Gács Judit levélben köszönte meg, csodálkozva, hogy honnan lehet meg neki az a felvétel, amit még a tévé archívuma sem őriz.

Las Vegas-i Bűvészkastély

A filmgyűjtemény naprakész, Fecó ma is heti harminc-negyven darabot kap, cserél a világ minden táján élő bűvésztársaival. A filmek egy része szeminárium, a többi show-műsor, ezek mind-egyikéből sokat tanul ma is a tapolcai bűvész. – Az interneten rengeteg bűvésztrükköt láthatunk, rá lehet jönni, hogy egy trükk miként működik, de hogy azt milyen módon lehet jól előadni, ahhoz a show-műsort kell látni. Ráadásul nem mindegy, hogy amerikai vagy európai közönség előtt bűvészkedünk – magyarázza Fecó, aki többször bemutatkozott Las Vegasban, a Bűvészkastélyban, ahol legnagyobb meglepetésére már a neve felkonferálásakor hatalmas tapsot kapott, ismeretlenül.

- Ott nagy keletje van a bűvészkedésnek, rengeteg ilyen műsort láthatnak az érdeklődők, akik a show után állva tapsolnak. Európa szinte minden országában felléptem már, olyan helyeken is, ahol szintén nagyon népszerű a bűvészet. Mégis mindenütt fagyos a hangulat, hiányzik a kezdeti bizalom. Franciaországban udvarias tapsot kap ugyanaz az előadó ugyanazért a műsorért, amiért Amerikában állva tapsolják – magyarázza a bűvész. Sajnálja, hogy itthon nem népszerű a műfaj, csak kisebb bűvészversenyek vannak, nem szereti és nem érti a közönség eléggé a bűvészetet, amely nem is kap médianyilvánosságot. Fecó három-négy éven át méretett meg világversenyeken. Nagy, de nem osztatlan sikert aratott például a gyöngyös száma, amelynek során néhány gyöngyöt tüntet el és kerít elő a szájával.

Azt mondja, megosztotta az embereket, például Svédországban imádták, másutt mereven elutasították. Galambos Ferenc már nem indul világversenyeken, de tapasztalata szerint a legutóbbi, Kínában rendezett bajnokságon az európai versenyzők eleve kevesen voltak a távolság miatt. Nem kizárt azonban, hogy Amerikába még visszatér, visszahívták újra a Bűvészkastélyba, amelynek féltve őrzött könyvtárába is bepillantást nyerhetett. Az ottaniak a gyűjteményéről tudomást szerezve igencsak csodálkoztak, és jelezték, hogy vele szívesen cserélnek filmeket. Ez is azt bizonyítja, hogy a tapolcai bűvész gyűjteménye igencsak értékes, egyedi anyagokat tartalmaz. Galambos Ferenc úgy véli, a film eleve tartalmasabb és olcsóbb, mint a könyv, előbbiből jobban lehet tanulni. Ráadásul a legújabbakat már több kameraállásból forgatják. Ha lát egy tetsző trükköt, megállítja a felvételt, megpróbál maga rájönni a megoldásra, majd tovább nézi a filmet, és összehasonlítja az eredményt az eredeti megoldással.

Új trükköt nem tud kitalálni

- Jó játék ez, felébreszti az ember agyát. Pluszt hozzátenni ugyan nagyon nehéz, de annyi anyagom van már, hogy sok esetben egy régebbi trükkel össze tudom kötni az újat. Kombinálásban jó vagyok, de új trükköt nem tudok kitalálni, nincs olyan jó fejem – vallja Fecó, aki feldolgozza, kategorizálja a filmeket a könnyebb áttekinthetőség érdekében. Azokat is, amelyeket még a kezdetekkor, Helmut Ziegler bécsi bűvésztől kapott. A nagy mágus, látva a magyar fiatal lelkesedését, felkarolta őt, és számos kazettát ajándékozott neki. Sokat bűvészkedtek együtt, Helmut elektromérnökként trükköket talált ki. Az egyikkel indult Fecó feltalálói kate- góriában a világbajnokságon, ahol bronzérmet szerzett. Helmut trükkjével pedig hajszálnyira jutott a dobogótól. Ma, ha nem is olyan, de elektromossággal kapcsolatos új trükkel is elbűvöli közönségét. Kis piros, világító LED- fényekkel bűvészkedik, idén ahol csak lehet, előadja ezt a látványos számot.

Galambos Fecó neve mára világszerte ismert, a bűvész azonban nem indul több versenyen (fent). A levitációs számok mindig óriási sikert aratnak az előadásokon Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Most ért be igazán, eddig évente csak néhány alkalommal adtam elő, mert úgy éreztem, hogy hiányzik belőle valami. Most tökéletes, benne lehet a műsorban mindenütt, ahol megfelelőek hozzá a fényviszonyok – mondja Fecó, aki folyton új trükkök előadásán agyal. Úgyhogy számíthatunk még tőle jó pár meglepetésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!