Vilonya

2016.07.13. 15:33

Helyi értéktár, ami összeköt

Vilonya több, mint félezer lakosú település, Veszprém és Várpalota között hasonló távolságra fekszik. Művelődési Házának és Közösségi Könyvtárának a feladata, hogy programokat, lehetőségeket biztosítson a különböző korosztályoknak, elsősorban a helybéli polgároknak.

Jákói Bernadett

-20 éve lakom a településen, megismertem a falu életét, igényét, ahhoz, hogy a munkámat itt végezni tudjam a faluközösség javára. –kezdte a beszélgetést Gacsályi Erzsébet pedagógus, aki jelenleg a település helyi könyvtárosa is egyben.

- Mikor nyugdíjba mentem, felkértek, hogy vállaljam el a könyvtári feladatokat.  Itt kezdtem észrevenni, hogy a falunkban szükség van   a kulturális értékek tudatosítására, s arra, hogy a felnövekvő nemzedék közvetlen környezetét ismerő, megbecsülő, tájékozott, gyökerekkel rendelkező, boldog felnőtté váljon.  a településen alsó tagozatos iskola, óvoda is van, az utóbbi az idén szép létszámmal működik. A nagyobb iskolásokat a szülők viszik magukkal, illetve utaznak a környező települések iskoláiba. Ezáltal kevésbé lesz a felnövekvő generációnak összetartó közössége. Pedagógusként felismerve ezt az állapotot, igyekeztem minden olyat megszervezni, kitalálni, ami a lehetőségeiket erősíti.

A vilonyai Művelődési Ház és Könyvtár tevékenységében fontos szerep jut a helyi lakosok összefogó erejének (fotó: Jákói Bernadett)

 

A közösségépítés érdekében kezdtem el megalapítani a kézműves klubot is. Felhívással toboroztuk a tagokat és a lelkes kis csapattal megalakult a Fürge Ujjak Kézműves Klub.  Több hónapja működik, s ez egy nagyon nagy előrelépés most számunkra. A kerámia kör, a kötés-horgolás mellett a kosárfonásnak van a legnagyobb sikere. Generációs kapcsolatokat kell elsősorban erősítenünk ahhoz, hogy összekovácsolódjon a faluközösségünk. Vilonya helyismereti és hagyományőrző, néprajzi, helytörténeti gyökereit ápoló szervezetet kívánok a jövőben megteremteni, amivel a generációs programok összefogásával értéktárunkat gyarapítani lehet. Ennek szükségszerűsége és a jövőképbe vetített hite, megérintette a lakosságot.

Reméljük, hogy minél többen szeretnének vállalni a szervezetben is közösségi feladatot. Kapcsolatok ápolása, építése, helytörténeti kutatások, hagyományőrzés az elsődleges célunk. Reméljük, hogy ezzel a kezdeményezéseinkkel sok kutatásba kezdő fiatal helyi lakos nemes feladatává válik a közösségi értékeink megmentése és továbbadása a jövő nemzedékének.

Címkék#Vilonya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!