Vörösiszap

2010.11.12. 15:47

Toldi Tamás: megállt a gazdasági élet a városban

Devecser - Megállt a gazdasági élet a vörösiszappal elöntött Devecserben, az egyéni károk mellett az üzleti veszteség is hatalmas, ezért mindent meg kell tenni, hogy a Veszprém megyei kisváros neve később ne kapcsolódjon össze a katasztrófával - mondta a város polgármestere diplomatáknak, miután személyesen tájékozódtak a károkról és az újjáépítésről a településen pénteken.

MTI

Toldi Tamás (Fidesz-KDNP) mintegy harminc, az unión és a NATO-n kívüli ország diplomatái, köztük több nagykövet előtt azt mondta: október 4-én Devecser nevéhez a katasztrófa társult, de a város élni akar, és mindent meg kell tenni, hogy maradjanak az emberek, a gazdaság és az üzleti élet újra fellendüljön.
   
Kijelentette: önkormányzata és a kormány is mindent elkövet annak érdekében, hogy az élet mielőbb visszatérjen a régi kerékvágásba. Bár a múlt emlékei örökre megmaradnak, elvesztett településrészük helyett egy új városrészt fognak nyitni, ahol biztonságban élhetnek tovább a kisváros lakói.
   
Toldi Tamás a diplomatákat arról tájékoztatta, hogy Devecser védett részén lakóparkot építenek a jövő nyárig, és ott kapnak új otthont azok a családok, amelyek mindenüket elveszítették.
   
Elmondása szerint a kisváros mintegy ötezer polgárának alig öt százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem kíván a településen élni, de ez nem végleges adat. Senkit nem sürgetnek, hogy döntsön, miként akarja folytatni életét, hagynak időt arra, hogy mérlegeljék a lehetőségeket.

A polgármester utalt arra, hogy az elöntött utcákban, a lebontásra váró házak helyén zöldövezetet alakítanak ki, és egy ipari parkot is létrehoznak a város határában. Egyben arra kérte a kormányt, hogy munkahely-teremtési programokkal segítse a katasztrófa sújtotta térséget, így Devecsert is.
   
A Veszprém megyei település 21 utcáját öntötte el az ajkai zagytározóból hat héttel ezelőtt kizúduló mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap, és 225 ház vált lakhatatlanná.
   
A diplomaták tájékozódás után Zaid Naffa, Jordánia főkonzulja a Magyarországon működő jordániai tulajdonú vállalatok adományaként egymillió forintot nyújtott át Devecser polgármesterének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!