Vörösiszap

2011.01.23. 13:07

Jogos a kárelőleg - Tízmilliót biztosan fizetnie kell a Malnak

Budapest, Devecser - Tízmillió forint kártérítést már biztosan fizetnie kell a MAL Zrt.-nek, erről döntött a minap a másodfokú bíróság, mely helybenhagyta az első fokon megítélt kárelőleget.

Németh F. Bernadett

Az ügy már akkor nagy visszhangot váltott ki, mivel a kárelőleg intézménye a nyilvánosság előtt addig kevésbé ismert volt. Konkoly József devecseri iszapkárosult ügyében eljáró Hidasi Gábor azonban élt a lehetőséggel és tízmillió forint kárelőleget kért. Ezt most jogerősen is megítélte a másodfokú bíróság, így a pénzt ki kell fizetni.

- Sőt már ki kellett volna fizetni november 10.-ig, mivel a fellebbezés nem halasztó hatályú - mondta Hidasi Gábor lapunknak -, ezért végrehajtás folyik a cég ellen, s a jövő héten ezt az összeget le is hívják a MAL számlájáról. Kaptam azonban tőlük egy telefont, mely szerint szándékoznak korábban is fizetni. A kártérítési perünk pedig folytatódik tovább, hiszen összesen 19,3 millió forintra pereljük a MAL-t. Februárban lesz a következő tárgyalás.



A mostani bírói ítélet tükrében úgy vélem, a perben eljáró bíró meg fogja állapítani a katasztrófában a MAL felelősségét, ez pedig nagyon felgyorsítja a következő pereket is. Csak ennél a bírónál körülbelül húsz másik kártérítési per van. A miénk a precedens. Ügyfelem nem vette igénybe az állami kárenyhítést, de levélben kerestek minket a katasztrófavédelemtől, hogy készen állnak a kár megtérítésére, ezért a perben amit az állam megtérít, azt nem követeljük a MAL-tól.

- Jól választottam ügyvédet - szögezi le érdeklődésünkre Konkoly József, akivel Devecserben a Vöröskereszt irodájában találkozunk. A veterán katona minden nap jön segíteni, kissé csípős, de élvezetes humorával színt hoz a károsultak és a segítők mindennapjaiba. Azt mondja, eszében sincs elköltözni a városból, ha menne, csak az országhatáron túlra vinné az útja. Marad, s beköltözik az állam által építendő lakóparkba, - a régi szomszédokkal, akik közül az egyik cigány és jó fej - mosolyog.



További híreink az iszapkatasztrófával kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!