Vörösiszap

2011.04.18. 15:24

Teljes illetékmentesség az iszapkárosultaknak

Veszprém - A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Veszprém Megyei Adóigazgatósága tájé- koztatása szerint illetékmentességet kaptak a vörösiszap-katasztrófa áldozatai.

Varga Ibolya

Azok a károsultak, akik a kártalanítás kapcsán telket szereztek, és arra négy éven belül felépül a lakóházuk, ami szinte bizonyos, beleértve azokat a károsultakat is, akik a vörösiszap-katasztrófával sújtott településeken újként kialakított településrészen jutnak új ingatlanhoz, az illetékekről szóló törvény értelmében illetékmentességben részesülnek.
 
Azoknak a károsultaknak pedig, akik a kártalanítás kapcsán lakást vagy lakáshoz tartozó vagyoni értékű jogot szereztek (ilyen például a haszonélvezeti jog), egy lakás, illetve egy vagyoni értékű jog tekintetében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóhatósági jogkörében a nemzetgazdasági miniszter rendelete alapján mellőzi az illeték kiszabását, tehát ebben az esetben sem kell illetéket fizetni.
 
Az érvényben lévő jogszabályok alapján azonban az állami adóhatóságnak a fenti illetékmentességről, illetve az illeték kiszabásának mellőzéséről írásban, úgynevezett fizetési meghagyásban kell az érintett károsultakat tájékoztatnia. Az elnevezés ellenére az érintett károsultaknak nem keletkezik semmiféle fizetési kötelezettségük, és az úgynevezett fizetési meghagyással kapcsolatban, ha kapnak ilyet, közvetlen teendőjük nincs. A legközelebb eső ügyfélszolgálati kirendeltségük Ajkán a Rózsa Ferenc utca 2-ben található. Az illetékekről a 06/40-42-42-42-es általános ügyfél-tájékoztató telefonjukon lehet érdeklődni.


Az iszapkatasztrófa további híreiért klikk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!