Vörösiszap

2011.05.06. 14:20

Az unió keményít - A környezetvédelmi biztos látogatása az iszapos területen

Az iszappal elöntött térségben tájékozódott fél évvel a katasztrófa után az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa. Közölte: szigorodnak az ipari létesítményekre vonatkozó előírások.

Németh F. Bernadett

Janez Potocnik környezetvédelmi biztos a MAL kiszakadt zagytározójában tartott sajtótájékoztatót, melyen elmondta: eredetileg 2014-re tervezték az ipari létesítmények engedélyeztetésének szigorítását, azonban a kolontári katasztrófa is azt bizonyította, hogy erre előbb van szükség. Ezért 2013-ban életbe lépnek a szigorúbb előírások. A mostani, európai uniós rendelkezéseknek ugyanis az a hiányossága, hogy a szennyező cégeknek nincs akkora anyagi felelőssége, ami a szabályok betartatására késztetné őket. Ezért újra át kellett tekinteni az ide vonatkozó direktívákat és újakat, szigorúbbakat alkotni. Ezekben már szó lesz arról is, hogy a veszélyes üzemeknek kötelező lesz biztosítást kötniük az esetleges katasztrófák miatt.

 

 

 

 


Dr. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár elmondta: legfontosabb feladatunk az uniós elvárásokat teljesíteni, amiknek részben már eleget is tettek, hiszen tavaly decemberben megalkották a jogszabályt, ami a tározóhoz hasonló létesítményekkel kapcsolatos hatósági teendőket a bányakapitányságokhoz utalja, a MAL áttért a száraz technológiára, a kiszakadt tározónál pedig megépítették a gátat, ami meggátolja, hogy onnan valami kikerüljön a szabadba. Az államtitkár kezdeményezi, hogy az uniónál legyen egy katasztrófavédelmi alap a hasonló esetekre.

 



Ékes József országgyűlési képviselő a térség fejlesztéséről beszélt: a jövőkép megvan, az új kistérség létrejöttével, a kormányzat segítségével a katasztrófa előtti állapothoz képest öt évet lépnek előre ezek a települések. A megtisztított termőterületeken megtermelt energianövények segítségével a Dunántúl alternatív energia központjává válik a térség, mely később a nap, a szél és a komposzt lehetőségeit is kihasználja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!