Vörösiszap

2012.01.19. 10:36

Megszűntetik a depókat az iszapos térségben

Megyei körkép - Lassan az utolsó nyomai is eltűnnek a vörösiszap katasztrófának, ha minden jól megy, pár héten belül felszámolják a vörösiszap depókat is.

Tremmer Tamás

Az időjárástól függően heteken belül befejezik a vörösiszap-katasztrófa sújtotta térségben azoknak a depóknak a megszűntetését, ahova a vízfolyások kotrásából származó szennyező anyagot vitték, mielőtt azt az ajkai timföldgyár lerakójába szállították - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.
Petróczi Tímea elmondta, ezzel a katasztrófavédelem munkája végleg befejeződik a helyszínen. A Torna-patak és a Marcal folyó medrének kotrása lezárult. Az átrakóhelyek rekultivációja, a humuszolás az időjárás függvényében mielőbb elkészülnak, a fásítás tavaszra tervezik.

A külterületek mentesítése 2010. november 23-án kezdődött. Tavaly év végéig a külterületekről több mint egymillió köbméternyi szennyezett anyagot, a bontási területekről 165 ezer köbméter törmeléket szállítottak be a lerakóba.

Dossziénk az iszapkatasztrófa további híreivel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!