Vörösiszap

2012.10.03. 18:23

Büszkék az összefogásra

Devecser - Hármas kiállítás nyílt szerdán a vörösiszap-katasztrófa évfordulójának emlékére.

Tóth B. Zsuzsa

Toldi Tamás polgármester beszédében leszögezte: előre kell tekinteni, új célokat keresni. - Büszkék lehetünk az összefogásra. Megmutatta az ország, hogy a nehéz időszakban képes segíteni a rászorulókon, nem győzzük köszönni ezt - mondta a polgármester, majd három szervezetnek köszönte meg a segítségnyújtást. Boldizsár Zsolt festőművész alkotását vehette át jelképesen Bognár György, Somlószőlős polgármestere, aki az iskolásoknak helyet biztosított. Barták Péter, lapunk főszerkesztője a Napló végig korrekt tájékoztatásáért, az adománygyűjtésért, a munkatársak kétkezi segítségnyújtásáért vett át elismerést, az Élőlánc Magyarországért tagjai pedig a kastélypark fáinak tisztításáért.


Ékes József országgyűlési képviselő a devecseri kiállítást megnyitva felidézte a két évvel ezelőtti  tragédia napját. Mint mondta, szomorú volt az első év, amelyet még a hétvégeken is a területen töltött.
 
- Ugyanakkor érezhető volt, hogy a megmozdult az ország és a világ. Amikor lassan kezdtek kilábalni a tragédiából a települések, kiderült, hogy Devecser az összefogás városa. És valóban, akinek a házát elvitte az iszap, annak a szemében is megcsillant a remény - mondta a képviselő, és leszögezte, hogy van jövője Devecsernek.

A szerdán nyílt tárlatok egyike Devecseri újjászületés címmel a tragédiát, az összefogást és az újjászületést mutatja be. A másik kiállítás a Somlóhoz való kötődésről és a város múltjáról szól, alapot adva egy majdani helytörténeti tárlatnak. Boldizsár Zsolt helyi festő bemutatkozása pedig egy folyamatosan megújuló kiállítás első állomása. Az ünnepségen a ház előtt felállított, Takács Viktória restaurátor által helyreállított kereszetet Écsy Gábor atya áldotta meg. A megnyitón Vesztergám Miklós tárogatóművész és az Ajka-padragkúti Forrás Női Kar működött közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!