Zene

2016.02.04. 14:18

Közösségépítő klipforgatás

Veszprém – A Séf Szakképző iskola tanárai és diákjai a szalagavatóra minden évben megelevenítik a régmúlt zseniális műveinek egy-egy általuk feldolgozott modern változatát. Már van olyan videójuk, ami elérte a több tízezres nézettséget a legnagyobb videomegosztón. Ezek kapcsán kérdeztük Fodor Zsoltot, az iskola tanárát és a nagy sikerű videók szülőatyját.

Napló

– A tavalyi tanévben egyik kollégámmal megkaptuk a karácsonyi iskolai műsor szervezésének feladatát. Kollégám szeretett volna a hagyományos karácsonyi műsoroknál viccesebbet, humorosabbat, nekem pedig régi álmom volt, hogy matematikai oktatóvideóim után valami igazi játékfilmet készíthessek. Gyerekkoromban zenélni, énekelni is tanultam, mindig rajongtam a kamerákért, és erősen érdeklődtem nemcsak a zeneszerkesztés, hanem a filmvágás iránt is. Voltaképpen mindezek az érdeklődési köreim saját tanári szakjaimhoz, a matematikához és a fizikához is szorosan kapcsolódnak, úgy mondanám: egy tőről fakadnak. Így jött létre egy vidám karácsonyi mesefilm – közel 50 fős stábbal, túlnyomórészt diákszereplőkkel –, melyet iskolánk diákjainak a téli szünet előtti utolsó napon nagy sikerrel vetítettünk le.

 

A karácsonyi filmvetítés után a munkahelyi ebéd során kollégám viccesen azt mondta: a szalagavatóra megcsinálhatnánk a Neoton família  Ha szombat este táncol c. számát egy videoklipen. Ezzel beleültette a bogarat a fülembe, s egész téli szünetben a videoklip előkészítésén dolgoztam. Ez egy megfelelő zenei alap elkészítését, illetve a videó megtervezését jelentette.

 

 

 

A  munka első fázisa a hangfelvétel elkészítése volt. Mindennap mikrofonnal és erősítővel érkeztem az iskolába, s lyukas óráinkban, meg órák után énekelték fel a tanárok az egyes sorokat. Nem volt könnyű, mert azért nem minden kolléga profi énekes, de mindenki kiválasztotta azt a sort, amit könnyen el tud énekelni. Ezután a videofelvételeket készítettük el, egy alkalommal összegyűltünk órák után, s a tornateremben rögzítettük.

A legnagyobb élmény az volt, hogy Németh Krisztina kolléganőmet, aki tűsarkú cipőben érkezett, megkértem, hogy pördüljön egyet amúgy diszkósan. Ám az első pördülés közben elvesztette egyensúlyát s elesett. Szerencsére ügyesen zuhant a padlóra, így nem történt baj, de a klipből nem hagyhattuk ki ezt a látványosságot, ami talán a legnagyobb derültséget okozta a nézők körében.

A tanári zenés produkcióknak már többéves hagyományuk van iskolánkban, de azokat eddig színpadon adtuk elő az elsősavatókon, úgyhogy ez volt az első videoklipünk. A videoklipet a szalagavatón bemutattuk, feltettem a netre, és már az első nap alatt közel ötezren megnézték, rengeteg dicsérő komment és megosztás kíséretében, szóval óriási sikere volt.

Volt olyan kolléga, akit az utcán, illetve az üzletekben felismertek és rákérdeztek, hogy ők szerepeltek-e abban a bizonyos videoklipben. Az elmúlt egy év alatt már több tízezres nézettséget ért el a klipünk, és gyakran gratulálnak mindannyiunknak ismerősök, akik látták.

A sikeres videót több másik is követte különféle (nőnapi, illetve iskolai jubileumi) alkalmakra, így idén szalagavatón sem hagyhattuk ki a már sokak által várt új produkciót. A múlt nyári szünetben tűnődtem már rajta, vajon mi lehetne a megfelelő új ötlet, és mivel a zseniális Hofi Géza produkciója is egy konyhában játszódik, ételekről, vendéglátásról szól, ami a mi iskolánk fő profiljához is tartozik, így ezt javasoltam kollégáimnak, akik lelkesedtek az ötletért, főleg, hogy beöltözhettek vicces jelmezekbe. Az egész videoklipet a Séf Szakképző Iskola tankonyháján és tanéttermében forgattuk, egy délután alatt, a megtartott tanóráink után.

A forgatás remek hangulatban zajlott, bár nagyon fárasztó volt, mindenki profin helytállt. A Hófehérkét alakító Száva Zoltán tanár úr még külön ruhát is varratott magának a klip kedvéért, sőt, az eredeti videó alapján otthon begyakorolta mind a szöveget, mind a mozgást.

A törpék szakállát Németh Katalin igazgatónő és Müller Mónika igazgatóhelyettes készítette el, nagy örömömre. Mindenki megkapta valamelyik törpe szerepét, és azok jellemét is hitelesen visszaadták. Mindezek a produkciók nemcsak a közönség számára szórakoztatóak, de hasznosak a munkahelyi csapatszellem erősítésében is, s közelebb hozza a tanárt mint embert a diákokhoz is.

A diákokkal készített klip pedig úgy készült, hogy egyik kedves végzős osztályomtól megkérdeztem, készülnek-e már valamilyen műsorral, mert régi nagy álmom, hogy egyszer diákokkal is készítsek valami szuper videoklipet. Imádták az ötletet, s másnap neki is kezdtünk. A diákok között volt Nagy Gábor, aki táncolni tanul, és színésznek készül, ő irányította a többieket a forgatások során. Saját kamerámmal én voltam az operatőr, valamint a videó vágója.

A gyerekekkel nagyon szórakoztató volt a munka, lelkesek voltak és szorgalmasak. Nagy Gáborra biztonsággal támaszkodhattam, mert jó érzékkel segített a videó végső szerkesztésében, már csak annak köszönhetően is, hogy bátyja komoly művészfilmjeiben rendszeresen játszik, tehát otthonosan mozog a filmkészítés világában. Annak is örültem, hogy Gábor épp egy ilyen régi musical-betétdalt választott, ami gyerekkorom nagy slágere volt, tehát közel áll az én ízlésemhez is és segített a felvételek készítése során is, amikor épp nekik volt lyukas órájuk, nekem pedig nem. Tapasztalataim szerint a forgatás még jobban összekovácsolta az osztályközösséget, s így a diákok talán nagyon lendülettel vágnak neki az érettségire való készülés utolsó hónapjainak.

 

A szereplő tanárok a Hófehérke-klipben:

Hófehérke - Száva Zoltán

Tudor - Klock Erzsébet

Vidor - Szabó Csaba

Morgó - Mikóczy Zoltán

Szende - Németh Krisztina

Szundi - Németh Katalin

Hapci - Müller Mónika

Kuka - Végh Dávid, Iványi Zsolt

Királyné - Mayer Ildikó

Boszorkány - Gejer Andrea

Rendező, operatőr, video- és audioszerkesztés, ének - Fodor Zsolt

 

A szereplő diákok a Grease-klipben:

Nagy Gábor (férfi főszereplő, koreográfus és rendező, „operatőrhelyettes”)

Merhala Ramóna (női főszereplő és segédrendező)

Baranyai Annamária

Bors Bernadett

Fürjes Balázs

Hatos Ferdinánd

Hubai Balázs

Kerekes Bence

Major Flóra

Nagy Ármin

Németh Bendegúz

Óvári Norbert

Schumacher Bettina

Szili Noémi

Turi Lilla

Virágh Anett

Zámbó Miklós

Rendező, operatőr, vágó: Fodor Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!