Zirc

2015.10.05. 09:17

Gróf Széchenyi István napjainkban is él

Születésének 224. évfordulóján gróf Széchenyi Istvánra és a tiszteletére húsz évvel ezelőtt emelt szobor állítására emlékeztek Zircen.

Civil Tudósítónktól

- Gróf Széchenyi István születése, élete és halála egy igaz ember sorsát kell, hogy felelevenítse bennünk. Napjainkban is él, itt van gondolataival a tőle rendszeresen idézett mondatokban, hiszen ezek a ma ember számára is tanulsággal és előremutató szándékkal íródtak, örökérvényűek - mondta Ottó Péter polgármester ünnepi beszédében, majd hosszasan méltatta a legnagyobb magyar életútját.

A fotón a Zirci Országzászló Alapítvány vezetői: koszorúval a kezében Egervölgyi Dezső, mögötte Bittmann Károly titkár, balról Máj János elnök
Fotó: Kelemen Gábor

Egervölgyi Dezső, az Országos Széchenyi Kör zirci csoportjának vezetője és a Zirci Országzászló Alapítvány kulturális felelőse felidézte a Széchenyi-szobor létrehozásának körülményeit. Elmondta, húsz évvel ezelőtt azért kezdeményezte a szoborállítást, mert nem volt hely, ahol egy szál virágot el lehetett volna helyezni nemzeti ünnepeink alkalmával. A nemes cél nagyon sok támogatóra lelt. Detre Csongor elszavalta Arany János: Széchenyi emlékezete című versét, a történelmi egyházak képviselői pedig áldást mondtak a nemzetre. Az egész napos csapadékos időjárás nem tette lehetővé az ünnepséget a jubiláló szobornál, a koszorúkat viszont az esőben is elhelyezték az emlékezők.

Szerző: Kelemen Gábor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!