Zirc

2012.01.23. 14:12

Fél évszázad krónikája

Visszanézve egyetlen pillantásnak tűnhet. Mégis, ha minden zegét-zugát bejárnánk történetének, 50 év napjait, perceit, pillanatait látnánk. Múlt és jelen azonban nincs is olyan távol, mint azt gondolnánk −, jubileumát ünnepli idén a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.

Csaba Lilla

Jubileumra készül a zirci III. Béla Gimnázium – olvasható egy negyedszázaddal ezelőtti, a 25 éves évforduló alkalmából, 1987-ben megjelent emlékkönyv bevezető soraiban. Az intézmény 2012-re újabb negyedszázad tapasztalataival, emlékeivel gazdagodott és kimagasló fejlődést ért el, amelyhez hosszú út vezetett.  A múlt pedig csak mesél és mesél.

„1962 nyara nagy várakozással telt. Nem tudtuk még, hogy melyik középiskolában tanulhatunk szeptembertől. Augusztusban kaptuk meg a nagyon várt értesítést, hogy Zircen megindul a gimnázium, ahova felvettek.

1964-ben nagy változás állt be iskolánkban. Önálló lett a gimnázium. Elköltöztünk az általános iskolából. Az apátsági épületben helyezték el az osztályokat egymástól jókora távolságban.

1966 májusában nagy esemény volt Zircen, hogy az első gimnáziumi osztály ballag” – írja az intézmény hajdani matematika-fizika szakos tanára az 1987-es emlékkönyvben található visszaemlékezésében.


  


1969 májusában készült el a gimnázium épülete. Az évek, az idő megállíthatatlanul haladt, amely magával hozta rendíthetetlen változásait, de megőrizte és tovább örökítette mindazokat az értékeket, amelyek a mai napig meghatározzák az intézmény szellemiségét. A múlttal a jelen a gondolatiság metszetében találkozik: „Mire tanít ez az iskola a tantárgyi kötelezettségeken túl? Emberségre, közösségi érzületre, társadalmi felelősségre.”

Fél évszázad, melyet összekötnek képek, arcok, találkozások. A gimnázium az évforduló alkalmából egy közös múltidézésre invitálja február 11-én (jelentkezés/információ: [email protected], 88/414-449) nemcsak jelenlegi diákjait és tanárait, hanem mindazokat, akik egykor az intézményben érettségiztek, továbbá azon pedagógusokat, akik munkájukkal meghatározó részét képezték az oktatásnak és az iskola életének.

A történet pedig folyatódik, amelyet ismét az idő ír tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!