Ajka

2015.09.16. 09:28

Rendkívüli ülés Ajkán: Jogszabályváltozás a pernye ellen?

Ajka - A város súlyos környezetszennyezését mielőbb meg kell szünteti - fogalmazták meg a képviselők a szerdán reggel tartott rendkívüli ülésen, amelynek egyetlen témájaként a helyi erőmű tevékenységét tárgyalták.

Penk Tímea

Többszereplős, többtényezős probléma következtében hull a városra olyan mennyiségű pernye, amelyet a lakosság már nem hajlandó elviselni. Schwartz Béla polgármester kócerájnak nevezte azt a céget, amely több mint hetven éve végez nyereségszerző tevékenységet, ám nem megfelelően gondoskodik a pernyekibocsátás csökkentéséről, valamint a lakosság tájékoztatásáról.

Elhangzott, hogy a Bakonyi Erőmű Zrt. és a Biomassza Kft. is érintett a környezetszennyezésben, nem megfelelő a technológia és a filterek szűrőképessége. A képviselők ugyancsak hangsúlyozták a Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Hatóságának a felelősségét, illetve jogszabály-módosítás kezdeményezését vették fontolóra Pataricza György javaslata alapján, aki Rig Lajos országgyűlési képviselő közbenjárására is számít.

Jáger László címzetes főjegyző elmondta, hogy a környezetvédelmi hatóság főosztálya konkrét hatósági intézkedéseket is tett. Az erőműnek október 15-éig egy online mérési rendszert kell kiépítenie, amely folyamatosan mutatja a károsanyag-kibocsátást.

Puskás Károly képviselő az erőmű alkalmazottjaként elmondta, hogy a gyárban tíz éve volt az utolsó felújítás. Egyetért a kiporzás megszüntetésével, de ez szerinte nem politikai, hanem technológiai kérdés. Beszámolt arról, hogy az erőmű komoly fejlesztéseket indított el, egy filtert már kicseréltek és két projekt folyamatban van, a harmadik előkészítés alatt áll. Elmondta még, hogy egy filter ára 60-65 millió forint.

Fülöp Zoltán és Ravasz Tibor az önkormányzat intézkedéseinek a következményeire hívták fel a figyelmet, hiszen az energiaszolgáltatónak a város egész területén biztosítania kell az ellátást. Az erőmű nem állhat le, mert szolgáltatási kötelezettsége van, ez egyébként közel hatszáz munkahelyet is közvetlenül érint. A fideszes képviselők nehezményezték, hogy az esetleges gázturbinás erőmű létrehozásának a részleteiről nem kaptak információt, valamint sürgették egy szakmai grénium felállítását.

Táncsics Tamás elmondta, hogy személyesen megkereste az erőmű vezetőségét és két kormányhivatalt, valamint a kelenföldi erőműben szakmai napon vett részt. A KDNP-s képviselő azt hangsúlyozta, hogy a problémát az erőművel és a környezetvédelmi hivatallal együttműködve lehet megoldani, és a lakosságot is tájékoztatni kell. Felvetette, hogy amíg fennáll a jelenlegi helyzet, esetleg a szolgáltató mérsékelhetné a szolgáltatás árát.

Pákai Péter arról beszélt, hogy a környezetszennyezés hosszú ideje fennáll, és a cégnek a lakosság türelmét kellett volna kérnie. Gerencsér Hilda nehezményezte, hogy csak arról esik szó, hogy az erőműnek milyen hatalmas költséget okoznak a környezetvédelmi beruházások, azonban a lakosság költségeiről senki nem beszél. Jogilag minden a legnagyobb rendben van, hiszen az erőmű a megengedett 120 órán belül bocsát ki káros anyagot, de a lakosság szenved. Az MSZP-s képviselő a felelősség kérdése kapcsán megemlítette, hogy például a vörösiszap-katasztrófa körülményeit öt éve nyomozzák. Az önkormányzati képviselőket azért választották, hogy a város érdekeinek megfelelően végezzék a munkájukat és megelőzzék a további környezetszennyezést.

Dorner László összefoglalta, hogy az ajkaiak meleget akarnak télen és egészséges környezetet. Szerinte a legnagyobb bűn, amit elkövethet a szolgáltató és a testület, ha azokkal fordul szembe, akinek a részére szolgáltatni kellene.

Horváth József alpolgármester örömmel konstatálta, hogy a másfél órás vita elérte a célját, hiszen egyetértés született abban, hogy a pernyekibocsátást csökkenteni kell, ehhez további intézkedési terveket készítenek.

A képviselő-testület jelenlévő tagjai név szerint igennel szavaztak a határozati javaslat elfogadására, Puskás Károly munkahelyi érintettsége miatt nem vett részt a szavazásban. Az elfogadott határozat értelmében az önkormányzat minden jogi eszközzel fellép a Bakonyi Erőmű Zrt. környezetszennyező tevékenységének a megszüntetése érdekében, továbbá megkéri a Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályát, hogy hatósági eszközökkel szabályozza az erőmű és a Biomassza Kft. tevékenységét: egyetlen kazán se üzemeljen addig, amíg a filterek nem képesek a különböző anyagok teljes leválasztására, olyan tüzelőanyagokat és berendezéseket használjanak, amelyek mellett nem kerülhet a levegőbe pernye, szűkítsék a többletkibocsájtás megengedhető idejét. Amennyiben a hatósági intézkedések nem vezetnek eredményre, az önkormányzat alternatív gázmotoros erőmű létrehozására kíván pályázati anyagot előkészíteni. A létesítendő új erőműnek kizárólagosan a távhőszolgáltatáshoz kapcsolódó energiaellátási feladatokat kell biztosítania.

A határozati javaslat további pontjaiban a képviselő-testület feljelentést kíván tenni a pernyekibocsátás miatt ismeretlen tettes ellen, ugyanis nem tisztázott az elkövető pontos személye.

Korábbi cikkünk a témában:

Határértéken belül kormoz az ajkai erőmű

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!