Ajka

2015.12.13. 17:34

Játékosan okosodtak az ünnepekről

Ajka – A bejgli a reformkortól terjedt el, az első csokimikulásokat pedig 1880-ban készítették tömör csokoládéból gyűjtőknek – tudhatták meg a kisdiákok az interaktív társasjátékból, melyet a Bogáncs Gyermekkönyvtár munkatársai találtak ki ünnepváróként.

Szántó Renáta

A könyvtárosok emlékei szerint a közelben élő manófalvi manók útra keltek, hogy megtudhassák, hogyan készülnek az emberek a karácsonyra, ám egyedül nem boldogultak, ezért harmadikos, negyedikes és ötödikes osztályokat kértek fel, hogy segítsenek a szokások, hagyományok és ünnepi ételek megismerésében.

A Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola ötödik osztályos tanulói lelkesen mutatták a manóknak az utat. Fotó: Györkös József

December elejétől majdnem mindennap érkeztek az ajkai iskolákból csapatok a manók hívására. A fejtörőktől és hókupacoktól sem mentes társasjáték képzeletbeli terepén csak ügyességgel és jó válaszokkal juttathatták az ünnepek szellemiségéhez közelebb az erdei lényeket a gyerekek, akiknek képfelismerő versenyen, kérdezz-felelek játékban, zenefelismerésben, memóriakalandban és célba dobásban is bizonyítaniuk kellett rátermettségüket.

Közben pedig kirajzolódtak a Luca-napi szokások, a hagymakalendárium, Szent Borbála alakja, valamint az adventtel kapcsolatos hagyományok is. A gyerekek játékos formában ápolták az ünnep szellemiségét és segítettek a manóknak is, akik csengőszóval, közös énekléssel és apró ajándékokkal hálálták meg a diákok kedvességét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!