Ajka

2016.12.08. 18:20

Délelőtt levágták, este megették a disznót

Ajka-Padragkút - Igazi falusi malactoron vehettek részt Padragon, este disznótoros és zene emelte a hangulatot.

Tisler Anna

Hagyományos falusi disznóölést és disznótort tartottak a padragkúti művelődési házban szombaton, december 3-án. A helyi gazdálkodótól vásárolt 136 kilós malacot hajnalban levágták, majd traktorral a művelődési ház udvarára szállították. Ott már várta a feldolgozást, majd főzést vállaló csapat. Az intézmény minden télen megszervezi a programot, amelyet már várnak a helyiek.

A férfiak dolgozták fel a malacot, középen Balogh József Fotó: Tisler Anna

A családok, akiknél nincs disznóölés, kiviszik gyermekeiket, hogy láthassák, hogyan készül a hurka, a kolbász, a disznósajt. A böllér Balogh József volt, aki örömmel segít a rendezvényen. Neki nem ez a szakmája, csak családi szükségletre már sokat vágott, így ért hozzá. A férfiak darabolták a húst, darálták, töltötték a hurkát, a kolbászt. Az asszonyok az épület előterében a tűzhelyen főzték a toros káposztát, sütötték a húst.

Kora délutánra mindennel végeztek. Este a bálon disznótorost ettek a vendégek, a szerencsések a tombolán disznóhúsból összeállított csomagot nyertek. A fődíj a Padragkúton élő festő, Járomi Kovács Éva üvegfestménye volt. A résztvevőket Réfi Attila és Homlok László hajnalig szórakoztatta élő zenével, ahogy egy jó disznóvágáshoz illik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!