Ajka

2016.11.03. 15:44

Bányász hagyományőrzők tanulmányútja

A Csingervölgyért Egyesület tagjainak a meghívására Ajkára és a csingeri városrészbe látogatott a várpalotai Rákóczi telepi baráti kör 32 tagja október 22-én. Mindkét egyesület a bányász hagyományok őrzése, továbbadása céljából alakult.

Tisler Anna

A csoportok az Ajka és Térsége Civil Szervezetek Szövetsége által két éve szervezett várpalotai tanulmányúton vették fel a kapcsolatot egymással. Azóta több rendezvényen találkoztak, majd  meghívást kaptak egy települési látogatásra. Az ajkai látogatást  a Városi Múzeumban kezdték, ahol Angermayer Judit múzeológus a  tárlatvezetésen ismertette a város ipartörténetét, majd Fekete István és Molnár Gábor írónak a városhoz kötődő munkásságát. Gerencsér Hilda, a Csingervölgyért Egyesület elnöke a városról szóló film megtekintése után beszélt Csingerről, a hagyományok ápolásáról, a közösségépítő tevékenységről.

A két csapat tagjai a közösségi ház előtt

Elmondta, hogy a legnépszerűbb programjuk az őszi tökfesztivál amelyre a megye távolabbi városaiból is ellátogatnak. Minden évben megszervezik a Csingeri téli estéket, ahova egykori bányászokat, a településrészhez kötődő sportolókat, elszármazottakat hívnak. Az elszármazottak vagy az egykori csingeriek leszármazottai egy része a találkozó után visszalatogat a nagyobb rendezvényekre. A civilek a gyerekeket is bevonják a hagyományápoló tevékenységbe, nyáron bányász  hagyományőrző tábort szerveznek számukra, ahol még a kisikolások is megtanulják a Bányászhimnuszt. A városnézésen Gerencsér Hilda beszélt a civilek önkormányzati támogatásáról, a bányász hagyományőrzők együttműködéséről.

Séta Csingerben, a háttérben a Boldog Károly király kápolna

A csingeri közösségi házban a tagok ebéddel várták a vendégeket. Einreinhof Attila, a Rákóczi telepi baráti kör elnöke bemutatta az egyesületet. Ők is a bányászat hagyományait ápolják, számos programot szerveznek. Örömmel veszik fel a kapcsolatot más egyesületekkel. - Együtt erősebbek vagyunk - tette hozzá az elnök. Ebéd után sétára indultak. Meghallgatták a minden nap két órakor a lV. Boldog Károly Király kápolna tornyában megszólaló Bányászhimnusz harangjátékot, majd  megtekintették a templomot. Gerencsér Hilda elmondta, hogy a bányászok már az 1950-es években téglajegy formájában pénzt gyűjtöttek egy kápolnára, de a pénz, ki tudja hova, eltűnt. A misét az iskola egyik termében tartották.

A Csingervölgy mozdony előtt

Tomor Sándor egykori plébános is szorgalmazta a kápolna építését. Saját megspórolt pénzéből kezdte az építkezést, majd a helyi és a csingeri kötődésű hívek adományaikkal segítettek. Az ajtókon, festett üvegablakokon, padokon tábla jelzi az adományozó nevét. Az orgona ugyancsak a hívek felajánlásából készült el. Útjuk a kápolnából a felújítás alatt álló Csingervölgy mozdonyhoz vezetett, ahol néhányan társadalmi munkában a festést végezték.

A parkerdei Bányászati Múzeumban

A vendégek megtudták a hazahozatal történetét, valamint azt, hogy a helybeliek óvják az ipartörténeti emléket. A Bányászati Múzeumban végigmentek a vágaton, majd megnézték a szabadtéri gépek gyűjteményét.A csingeriek Einreinhof Attila meghívására tavasszal látogatnak Várpalotára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!