Ajka

2015.08.23. 17:50

Városrészek randevúja Ajkán

Ajka – Lecsós túrós csuszával kínálták a bódéi városrész faházánál az Ajkai Randevú résztvevőit a Nosztalgia Nyugdíjas Klub tagjai.

Tisler Anna

A programot, amelyben minden városrész bemutatkozott, a minap tartották a város főterén. A bódéi, a csékúti, a csingeri, a gyepesi, a padragi, a rendeki, a tósoki és a beréndi civil szervezetek tagjai műsorral, a településrészre jellemző kiállítással is várták az érdeklődőket.

A Csingervölgyért Egyesület tagjai a bányászok körében kedvelt hely, Anna néni kocsmája hangulatát idézte fel a faház berendezésével. Gerencsér Hilda, az egyesület elnöke kérdésünkre elmondta, hogy Máhl Jánosné, vagy ahogy az idősebbek még emlékeznek rá, Anna néni kocsmájában szívesen pihentek meg egy pohár bor mellett a munkából hazafelé tartó bányászok az 1940-es, 50-es és a 60-as években. A csingeriek újságpapírba csomagolt zsíros kenyérrel és szalonnával kínálták a hozzájuk betérőket, a bányászok ugyanis ezeket vitték magukkal a munkahelyükre.

A Nosztalgia Nyugdíjas Klub tagjai rétest kínálnak a találkozó résztvevőinek, balra Szimeiszter Imréné, a klub vezetője
Fotó: Györkös József

Az Ajkarendekért Egyesület azt mutatta be, a lakók hogyan ápolják a nemzetiségi hagyományokat. A műsorukban a Német Nemzetiségi Dalkör közreműködésével egy lakodalmas szerepelt, majd esküvői süteményekkel, szörppel és borral kínálták a kiállításuk előtt megállókat.

Bódé városrész a gyümölcsterméséről volt ismert. A Nosztalgia Nyugdíjas Klub tagjai gyümölcsöket vittek, és velős, kolbászos lecsót kínáltak túrós csuszával. A klub vezetője, Szimeiszter Imréné kutatja és gyűjti az egykori paraszti ételek receptjeit, megfőzi, majd a klub programjain kínálja a fogásokat.

A bakonygyepesi Áment Márton kérdésünkre elmondta, hogy a műsorukban Ajka 800 éves fennállása tiszteletére szervezett rendezvényen bemutatott darab egy részletét adták elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!