Ajka

2012.03.23. 18:00

Megváltoztat a drog

Ajka - A drog megváltoztat. Ezt a mondatot emlegette előadásai során többször is a híres toxikológus főorvos, dr. Zacher Gábor pénteken a művelődési központban.

Tóth B. Zsuzsa

A családvédelmi szolgálat által  szervezett előadások egyikét a diákoknak, a másikat a felnőtteknek tartotta  Zacher Gábor. Mindkét programra a kíméletlen őszinteség és a közérthető, humoros előadásmód volt jellemző. Közös pontjuk volt néhány kivetített dia, amelyek különféle drogokkal belőtt legyekkel etetett keresztespókok hálóit ábrázolták.

- Ezek az össze-vissza, nagy lyukakkal szőtt hálók is azt bizonyítják, hogy a drogok mindegyike megváltoztatja az embert. Leginkább erről kell beszélni a fiatallal, ha szeretnénk megelőzni a problémát. Elengedhetetlen a bizalom és a jó kapcsolat, a gyakori beszélgetés. Utóbbira a tanórákon is lehet példa, azok mindegyikébe beilleszthető téma a drogok hatása - mondta Zacher. - A  veszély ott leselkedik a gyerekeinkre az energiaitalokban, a dizájner drogokban, amelyeket sokszor úgy tesznek az italukba, hogy ők észre sem veszik.  Ezért kell felkészítenünk őket a jó döntésekre, mert a tévétől azt nem várhatjuk.
 
- A lemondás tudománya sok mindentől megvéd, nem kötelező inni, dohányozni, drogozni - fejezte be a doki, akinek előadását vastaps és a diákok részéről fütty is kísérte.

Dr. Zacher Gábor toxikológus osztályvezető főorvos a Péterfy Sándor utcai Kórház toxikológiai osztályán. Működése alatt a kórházi osztály nemzetközi elismertségre tett szert. Évente körülbelül kilencezer embert kezelnek különféle mérgezések és függések miatt, legtöbbször öngyilkosokat, alkoholmérgezett és drogtúladagolásban szenvedő pácienseket látnak el. Zacher klinikai toxikológiát oktat több egyetemen, valamint orvosi toxikológus igazságügyi szakértőként tevékenykedik. Narkológia tantárgyat oktat a Rendőrtiszti Főiskolán, gyakori és mára közkedvelt médiaszereplő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!