Ajka

2014.09.29. 06:40

Tósok és Berénd egybekelt

Ajka - Hatalmas bulit csaptak a tósokberéndiek vasárnap az ajkai városrészek versenyén. Többen azért nem tudták megnézni az előadást, mert már állóhely sem volt a művelődési központ színháztermében.

Penk Tímea

Tósok és Berénd történetét, harcaikat és békekötésüket mutatták be az ott élő fiatalok és idősebbek, előadásukat ismétlődő vastaps kísérte. A 19. századi mozaikokat száz amatőr szereplő adta elő és ugyanennyi segítő vett részt a produkció létrehozásában. Horváth Magda nyugdíjas iskolaigazgató rendezte a tósokberéndi műsort, aki hihetetlen vitalitásáról tett ismét tanúbizonyságot.

A két településrész közötti feszültség bemutatásával indult az előadás. Tósokon főleg magyar reformátusok, míg Berénden inkább katolikus németek éltek. Ez a kettősség évszázadokon át végigkísérte az ott élő emberek életét, amolyan „se veled, se nélküled” sorsot vonszoltak magukban. A néphagyomány elemei megjelentek a színpadon, sok tánccal és énekkel, magyar és német nyelven. Farsangi, pünkösdi, búcsúi szokásokon keresztül mutatták be, hogyan vált eggyé Tósok és Berénd. Közigazgatásilag 1950-ben lett önálló település Tósokberénd, ám ez csak 9 évig tartott, ugyanis rövidesen Ajkához csatolták. A nagy sikert aratott előadást követően a szervezők házi készítésű süteménnyel és harmonikaszóval várták a közönséget a művelődési központ aulájába.

A kilenc település 800 éve elnevezésű programmal az ajkai városvezetésnek az a szándéka, hogy a várossá nyilvánítás 55. évfordulóját megelőzően megemlékezzen a település 800 éves történelméről. A program vezetője Üveges Sándor, a zsűri elnöke Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója, helyettese Schwartz Béla polgármester. Az önkormányzat jelentős összegekkel jutalmazza a legjobb előadásokat készítő településrészeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!