hármas ünnep

2017.12.17. 13:59

Új tornaterem alapkövét tették le az ajkai iskolában

A Szent István király római katolikus iskola öt esztendővel ezelőtt alapított intézményében, ahol a jogelőd 65 éves oktatási tevékenységét is beleértve hét évtizede folyik a tanítás, letették egy új tornaterem alapkövét.

Rednágel Zsuzsanna

Hármas ünnep a mai – fogalmazott december 7-i köszöntőjében Rieder András, az iskola igazgatója. Egyrészt, mert a tósokberéndi iskolában 1940-ben kezdődött el a tanítás, másrészt mert 2012. augusztus 1-én nyitotta meg kapuit az intézmény, mint katolikus iskola. Utóbbi alkalmából iskolatörténeti kiállítást is szerveztek az iskola aulájában. Harmadrészt pedig jeles alkalom azért is, mert egy újabb fejlesztés, az új tornaterem alapkő letétele történhet meg – tette hozzá az iskola igazgatója.


Jeles alkalom a Szent István király római katolikus iskolában, leteszik egy új tornaterem alapkövét Fotó: Rednágel Zsuzsanna

A beruházás mintegy 350 millió forintból, a magyar állam és a Veszprémi érsekség együttes finanszírozásával valósulhat meg. Fenyvesi Zoltán, a Veszprém megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke elmondta, hogy 40 százalékkal több a tanuló most, mint amikor még városi fenntartásban működött az iskola, ez azt is bizonyítja, hogy magasszintű oktatás folyik az intézményben.

Azt láthatjuk, hogy példa értékű amikor az állam és az egyház összefog, de nem csak itt, hanem országszerte is. Hiszen a 250 millió forintos állami támogatás mellett a katolikus egyház támogatásával épülhet fel az az új tornaterem, amely több célt is szolgál – fogalmazott Fenyvesi Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke.

Mail József, a Veszprémi Főegyházmegye gazdasági helynöke úgy fogalmazott, hogy „Miért vagyunk itt, és miért vagyunk a katolikus iskolában, miért tanulunk, és miért tesszük széppé a világot? Hát azért, mert ezt a feladatot kaptuk a Jó Istentől.”

Elmondta, hogy 100 millió forintot tesz az egyház az állami 250 millió forint támogatás mellé, amit nem volt könnyű megspórolni, de örömmel adják át az ajkai iskolának. A sport „tízparancsolatának” ismertetése után Mail József megáldotta a tornaterem alapkövét.

Ezt követően Rieder András a kereszt felállításáról annyit mondott el, hogy a kereszt kapocs a múlt, a jelen és a jövő között, jelképezi a keresztény hitvallást, valamint a hálát, köszönetet is, amelyet az iskola érez a fenntartó, a Veszprémi Főegyházmegye, a veszprémi érsekség iránt a kapott támogatásért.

Az ünnepség során Szent István díjat-kapott Mail József, és az érsekség két munkatársa is, segítőkész munkájukért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!