Világelső fejlesztés

2018.03.28. 17:17

Hárommilliárdos beruházás a mezőlaki autóipari cégnél

A világon elsőként holtjátékmentesen működő ülésháttámla-állító termékcsaládot fejlesztettek ki az Adient autóipari cégcsoport mezőlaki telephelyén.

Polgár Tibor

Az Adient új, közel hárommilliárd forintos fejlesztésével is megismerkedhettek a meghívott vendé- gek nemrég az autóipari cégcsoport mezőlaki telephelyén. Elöl, jobbról a második Kovács Zoltán országgyűlési képviselő Fotó: Adient

A fejlesztés egy közel 2,85 milliárd forint összértékű projekt keretein belül valósult meg, 996 millió forint európai uniós támogatással, aminek részeként új gépeket is terveztek és gyártottak a termeléshez – tájékoztatott Marai Zoltán, az Adient mezőlaki gyárának igazgatója. Mint elmondta, az előző generáció termékeihez képest az új termékcsalád előnyei közé tartozik, hogy azok tagjai kisebbek, könnyebbek és magasabb műszaki tartalommal rendelkeznek.

Az Adient új, közel hárommilliárd forintos fejlesztésével is megismerkedhettek a meghívott vendégek nemrég az autóipari cégcsoport mezőlaki telephelyén. Elöl, jobbról a második Kovács Zoltán országgyűlési képviselő Fotó: Adient

Az autóüléseket gyártó Adient cégcsoport 2006 óta van jelen hazánkban. A vállalat három magyarországi telephelyén – Mezőlakon, Móron és Kecskeméten – több mint 2700 szakember dolgozik. Az egyes gyártóegységek olyan nagy autógyártók számára készítenek innovatív gépjárműülés-szerkezeteket, mint például a BMW, a Volkswagen-csoport, a Toyota, a Ford, a Tesla vagy a Jeep. A 2011-ben megnyílt, jelenleg 580 munkatársat foglalkoztató mezőlaki üzemben ülésháttámla- és ülésmagasság-állító, valamint ülésrögzítő mechanizmusokat és zárszerkezeteket gyártanak.

A világ minden tizedik autójában a mezőlaki üzemben gyártott ülésmechanizmusok találhatók – jegyezte meg Marai Zoltán. Hozzátette, a tömeggyártás mellett kutatás-fejlesztési tevékenység is zajlik Mezőlakon külföldi szakemberekkel együttműködve, ennek keretében fejlesztették ki a világon egyedülálló holtjátékmentes ülésháttámla-állító termékcsaládot. A projekt végrehajtásában az Adient konzorciumi partnere a győrújbaráti Julius-Globe Kft. volt, a mostani beruházás megtérülését hét éven belülre tervezik.

Az Adient világszerte 86 ezer alkalmazottat foglalkoztat 33 országban és 237 üzemben, évente 25 millió járműhöz gyárt és szállít autóipari üléseket. Az Európai Unió szinte valamennyi országába, illetve Ausztrália kivételével a világ minden kontinensére jut a cég Magyarországon gyártott termékeiből – tudtuk meg a mezőlaki gyárigazgatótól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!