Állatvilág

2009.02.14. 03:20

Törzskönyv: Az európai vidra

Az európai vidra (vagy gyakran csak röviden vidra) részben vízben élő ragadozó emlősállat. Az ujjai közötti úszóhártyák és áramvonalas teste egyaránt a gyors úszást segíti elő.

Szausev Xénia

Általában az édesvizek környékén él, Nyugat-Európában és Skandináviában a tengeröblökben, Dél-, Délkelet-Ázsiában a mangrove mocsarakban. 


Veszélyeztetett faj, több nyugat-európai országban ki is pusztult
(Fotó: archív)

A vidra magányosan él, a párzási időszak és a kölykeit vezető nőstény kivételével. Nem alszik téli álmot. Vackát víz fölé hajló fák tövében, maga ásta kotorékban készíti, de olykor megtelepszik vízparthoz közeli borzvárban, nádasban is. 

Idejének csak kis részét tölti a vízben vadászattal és játékkal, döntő részben a vízparton, vackában pihen, alszik. Zsírréteg nem védi a kihűléstől, csak bundájának víztaszítósága, zsírossága és tömöttsége. Körülbelül 10 méter mélységbe és 12 percig merül maximálisan.

A vidra tápláléka változatos lehet, de döntően halakból, emellett kétéltűekből, rákokból, esetleg pézsmapocokból és egyéb rágcsálókból, olykor gerinctelen állatokból áll. 

Az elfogyasztott halak mérete, faja adott vízterülettől függ, de általában a kisebb, úszás közben könnyen elfogyasztható, tömeges fajokat zsákmányolja.

Veszélyeztetett faj, több nyugat-európai országban ki is pusztult. Magyarországon sok vidra él, elsősorban a Dél-Dunántúl halastavainál.A vidra magányosan élő emlős.

Csatlakozzon közösségi portálunk, az   klubjához, s mesélje el Ön is érdekes történeteit, töltsön fel fotót kedvencéről, s vitassa meg a gondokat más állatbarátokkal.

Kedvencek a ház körül rovatunkba beérkezett fotókból készült képgaléria megtekintéséhez kattintson IDE.


 
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!