Védett madár

2018.03.07. 12:00

Valóságos énekművész a fekete rigó

Ha rendeznének egy madárénekversenyt, véleményem szerint a fekete rigó (Turdus merula) mindenképpen dobogós helyen végezne.

Ifj. Vasuta Gábor

A fekete rigó manapság szinte már állandó madár hazánkban, gyakran a telet is itt tölti Fotó: ifj. Vasuta Gábor

Soha nem fogom elfelejteni azokat a budapesti napokat, mikor nagymamám kezét fogva bandukoltunk a Nemzeti Múzeum kertjében, éppen madártani előadást hallgatva, ilyenkor mindig megálltam, és nem tettem mást, mint a február végén már teli torokkal éneklő fekete rigókat hallgattam.

A fekete rigó manapság szinte már állandó madár hazánkban, gyakran a telet is itt tölti Fotó: ifj. Vasuta Gábor

Korábban a fekete rigó vonuló madár volt, nem mesz-szire, csak a Földközi-tenger mellékére ment el telelni. Ez a szokása napjainkra megváltozott, szinte már állandó madár. Érdekesség, hogy míg a városi parkokban szedegető madarak a közeledő embert bevárják néhány méterre, addig az erdőkben élő rigók hangosan lármázva menekülnek az ember elől. Ma úgynevezett urbanizálódott madárfaj, költ a temetőkben, városi parkokban, kertekben egy-aránt, sokszor szinte karnyújtásnyira nevelkednek a rigó-fiókák a közelünkben. Kedvelik az örökzöldeket fészkelőhely gyanánt. Mi is kedveskedhetünk nekik, főképp télen, énekükkel majd meghálálják. Félbevágott almát aggathatunk ki nekik, vagy a bokrok alá is kitehetjük számukra, ha az macskáktól mentes helyen található. Továbbá segíthetünk rajtuk, ha a cserjéket, díszbokrokat úgy metsszük meg, hogy egy hármas villát készítünk, amely az épülő fészeknek kiválóan megfelel. A kert nyírt gyepjét sűrűn öntözve szinte biztos, hogy állandó vendég lesz a fekete rigó. Nincs szebb látvány a sárga csőrű hímeknél

a harsányzöld fűben, ahogy keresgélnek giliszták után. Megfigyelhetjük, hogy milyen ügyesen húzzák ki azokat a talajból.

Ha valaki március végén, erdőszélen kirándul szürkületben, hallhatja az aludni térő rigók lármázását. Egyszóval figyeljünk rájuk, és élvezzük az éneküket. Védett madárfaj, természetvédelmi eszmei értéke 25 000 forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!