Állatvilág

2017.04.04. 19:27

Fontos a méhek védelme

Veszprém - Az ökológiai sokféleség növelését sürgeti az MTA egyik kutatócsoportjának munkatársa.

Sági Ági

Olyan művelési és tájhasználati intézkedéseket javasol, amelyek segítik a beporzó rovarok változatosságának védelmét és fenntartását. A méhektől és más beporzóktól függ az emberiség élelmének 30-35 százaléka. Az intenzív mezőgazdálkodás károsan hat ezekre a rovarokra, egyes beporzó fajok populációi és a házi méhek száma is jelentősen csökkent a világon. A zárvatermők több mint 80 százaléka igényli a beporzók közreműködését a sikeres beporzáshoz.

Kovács-Hostyánszki Anikó, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Lendület Ökoszisztéma-szolgáltatás Kutatócsoport munkatársa tanulmányában jelzi, hogy ezek a fajok segítik a terméshozamok növelését, a hatékonyabb gyümölcstermesztést. Védelmükhöz olyan megoldásokat javasol, mint a vetésforgó, a kis táblás művelés, a mozaikos vetésszerkezet, a változatos virágforrások biztosítása a táblaszegélyeknél és a művelt területek között. Fontos lehet a visszafogott vegyszerhasználat, a gyepterületek megfelelő legeltetése, kaszálása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!