csíkosfejű nádiposzáta

2020.04.27. 16:00

Ritka vendéget figyeltek meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság tájékoztatása szerint április 22-én, a Föld napján a tihanyi Külső-tónál ritka madárvendég, a csíkosfejű nádiposzáta (Acrocephalus paudicola) került a gyűrűzők hálójába.

Sági Ági

Fotó: BfNPI/Preiszner Bálint

A területen tizedik éve tart az úgynevezett állandó ráfordítású gyűrűzés program, melynek célja a hazai fészkelő madarak hosszú távú monitoringja, állományváltozásuk nyomon követése.

A csíkosfejű nádiposzáta az 1970-es évektől növekvő számú fészkelő madár volt a Hortobágyon, azonban a kétezres évek közepére állománya csökkent, és sajnos 2011-re el is tűnt. Mióta nem fészkel hazánkban ez faj, mostani a harmadik előfordulási adata. Sajnos a madarunk az egész világon veszélyeztetett, hazánkhoz hasonlóan eltűnt Oroszországból és Lettországból, jelenleg csak Litvániában, Lengyelországban, Fehéroroszországban, valamint Ukrajnában fészkel. Vonulása érdekes, úgynevezett hurokvonulás, ami azt jelenti, hogy őszi és tavaszi útvonala jelentősen eltérő.

Fotó: BfNPI/Preiszner Bálint

Nagy valószínűséggel most egy fészkelőhelyére igyekvő példányt sikerült megfogni, majd gyűrűzés után szabadon engedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!