Állatvilág

2016.10.18. 17:10

Terjeszkedik hazánkban az uráli bagoly

Az uráli bagoly terjeszkedőben van hazánkban, Zala és Vas megye területén is előkerül - ám a megtalálások nagy részében sajnos autó által elütött egyedek formájában.

ifj. Vasuta Gábor

Életem első uráli baglyát (Strix uralensis) az Aggteleki-karszton 1993-ban láttam. Akkoriban kedves ismerősöm, Varga Zsolt kalauzolásával jutottunk el egy egerészölyvfészekben költő bagolyhoz. A mai napig a legszebb megfigyelések között él ez az élmény. 2001 márciusa még hófoltokkal a Börzsönyben fogadott minket egy turistaház közelében. A hely híres metsző levegőjéről és csodaszép fekvéséről, továbbá számomra az itt meglelt uráli bagolyról A pár még szürkület előtt heves udvarlásba kezdett, a hím a közelében lévő tojót szólogatta. 2006. május végén Erdélyben, Bálványos-fürdőn egy mesés bükkösben csatangoltunk feleségemmel egy heves zápor után. Ekkor egy ágcsonkon ülve pillantottunk meg egy uráli baglyot. Régi vágyam vált valóra, mikor az Agár-tetőn gombászás közben sikerült ráakadnom a fajra, a Csöpögő-forrás környékén.

Az uráli bagoly más ragadozó madarak fészkében vagy természetes odúkban költ
Fotó: ifj. Vasuta Gábor

A napokban Molnár Péter segítségével egy nagyméretű mesterséges odút helyeztünk ki a madárnak a hegy északi bükkösében. A Zemplénben a madárvédők több száz ilyen kihelyezett költőalkalmatossággal segítik a fajt, amely jelenleg terjeszkedőben van hazánkban, Zala és Vas megye területén is előkerül, eddig sajnos a megtalálások nagy része autó által elütött egyedek formájában. Szlovéniai állománya erős, a beáramlása az ország nyugati felébe innen várható. Tápláléka nagyrészt apró termetű emlősökből áll. Kedvelt költőhelye a zárt erdő, azon belül is az öreg állományok. Hazai viszonyok mellett zömében bükk- és tölgyerdőkben költ. Fészket nem épít, fekete gólya vagy más ragadozó madár fészkében vagy természetes odúban, kikorhadásban költ.

Fokozottan védett faj, értéke százezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!