Alsóörs

2014.06.13. 18:40

Figyelemre méltó kiállítás nyílt az alsóörsi Török házban

Alsőörs - Ízlelgetem a szót, asztaltársaság. Egymás társaságát élvező embereket jelent. Olyan embereket, olyan művészeket, akik már megtalálták az egyéni hangot, de miként egy asztal körül ülve dialógusok alakulnak ki, úgy a műveik között is létrejönnek kapcsolatok, együtt hangzások.

Bartuc Gabriella

A fenti gondolatokkal nyitotta meg Gopcsa Katalin művészettörténész az alsóörsi Török-házban az Asztaltársaságoz tartozó nyolc művész Közép Pont című kiállítását a közelmúltban. Felényi Péter, P. Boros Ilona, Kéri Mihály, Jim Urquhart, Lőrincz Zsuzsa, Székács Zoltán, az Óbudaváron élő Luzsica Árpád valamint Vankó István a legkülönfélébb anyagokkal dolgoznak: van aki talált deszkákkal, más zsákkal, vagy fémmel, megint más pedig drótból készít bonyolult szövedéket. Van közöttük grafikus, szobrász, festő. Sokfélék, egészen pontosan nyolcfélék olvashatjuk a meghívón.

Középpontban az Asztaltársaság. Négyen a kiállítók közül: Szelényi Péter, Székács Zoltán, Lőrincz Zsuzsa és Luzsica Árpád (Fotó: Luzsica fanny)

Gopcsa Katalintól tudjuk, hogy egy lugasban alakult meg ez az Asztaltársaság, Törökbálinton. Lugas lugasban létezni a kifejezés számomra Hamvas Bélának azokat az írásait idézi, amelyekben arról szól, hogyan is kell élni, (...) amikor a szemlélődés kegyelme eltölti a lugasban ülőt. Lugasban együtt beszélgetni a fontos dolgok közé tartozik. És ezért is úgy vélem, fontos dolgot tudnak ennek az Asztaltársaságnak a tagjai: olyat, amire ma is oda kell figyelnünk. Bár a rohanó szó nem véletlenül egyik jelzője világunknak, mégis tudni kell megállni, és egy asztal mellett, egy lugasban, vagy egy közös kiállításon ráfigyelni a másikra. Ezzel őriznek valami fontosat ennek a társaságnak a tagjai és példát is mutatnak. Még ma is lehet, így is lehet élni. És ez jót tesz az alkotásnak is fogalmazott a művészettörténész. Hozzáfűzte: Az ilyenfajta, művészek rendezte kiállításoknak különös aromájuk van: sajátos hangulat teremtődik ahogy a dongaboltozatos pincében egymásnak felelgetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!