Alsóörs

2015.02.10. 12:06

Háromszáz vitorlás befogadására alkalmas kikötő is épül

Alsóörs – Új kikötő, kilátó és pihenőház épül Alsóörsön. Sok intézmény pedig látványosan megújul. A falu belehúzott a fejlesztésekbe.

Prevics Éva

Terveim szerint alsóörsi sétám elején körülnéztem volna a faluközpontban, élveztem volna a téli csendet a parton és hosszasan bámultam volna a hullámzó vizet. Gyorsan kiderült azonban, hogy a hideg idővel nem sokáig tudok dacolni. Alsóörsi felfedező túrámat hamar a jó meleg közösségi házban folytattam. Bevallom kicsit aggódtam, hogy egy átlagos hétköznapon kivel beszélgetek majd ott, de már az aulában lelkes gyerekcsoport fogadott. A kisdiákok szokásos szerdai kézműves foglalkozásukat tartották. A helyi iskola csoportja ilyenkor ketté szakad, a csapat másik fele az emeleten olvasgat, míg a többiek a farsang alkalmából készített álarcokkal ügyeskednek, azután pedig cserélnek.

A művelődési ház nélkülük sem lenne üres. Egy másik teremben kamaszok interneteznek. Ők azok a fiatalok, akik egy ifjúsági klub megteremtésén szorgoskodnak. Azt mondják, otthon is tudnának gépezni, de így, közösen jobb. A fiúk nem csak a monitor előtt ülnek egész nap, sportolni is szívesen járnak.

Gyerekek kézműveskednek a művelődési házban. A képen: Pilisi Fanni, Csordás Laura, Fehér Brigitta és Sashegyi Ildikó az intézmény kulturális munkatársa. Fotó: Prevics Éva

Fontos feladat a fiatalok településen tartása - mondta a Naplónak Hebling Zsolt polgármester. Már arra is van elképzelés, hogyan. Egy új lakóparkot hoznának létre, az ott épülő lakásokhoz pedig olcsóbban jutnának hozzá a fiatalok, mint más ingatlanokhoz Alsóörsön. Az első lakásukat vásárlók támogatást is kapnának az önkormányzattól.

A lakópark a régi polgármesteri hivatal helyén épülne, onnan ugyanis nemsokára átköltözik a hivatal a közösségi ház melletti új központba. Az új polgármesteri hivatal tavaszra készül el. Egy rendőrségi iroda helyiség is lesz benne, ahol összefutnak a települést átszövő kamerahálózat képei.

Az új polgármesteri hivatal

Hebling Zsolt csak sorolja és sorolja az elképzeléseket, olyan hevességgel, hogy az évek alatt tökéletesre fejlesztett jegyzetelésemmel sem mindig tudom tartani az iramot. Azt, hogy ezek nem csak tervek, mi sem bizonyítja jobban, minthogy beszélgetésünk alatt egyfolytában csörgött a polgármester telefonja.

Alsóörs több fejújítást is tervez ebben az évben. A sportcsarnok, a focipálya épületének megújítása is tervben van, emellett új fakilátót építenek a Somlyó-hegyre. A strand közelében lévő régi kertmozit is elbontják, a helyén pihenőházat alakítanak ki.

A Somlyó-hegyen új fakilátó épül. Látványterv.

A település idei talán legnagyobb attrakciója a móló és a vasúti móló közötti most épülő vitorlás kikötő lesz. Ez egy magántőkés beruházás eredményeként jön létre. A területen háromszáz vitorlás parkolhat majd. A több mint egymilliárdos fejlesztés nyárra készül el. Mivel a terület mindenki számára megnyílik, tovább nő majd a balatoni sétaútvonal is, háromszor nagyobb lesz a mostaninál.

A kikötő látványterve

Következő faluriportunk helyszíne Örvényes. Február 16-án, délután négy órától Önök is találkozhatnak és beszélgethetnek a Napló újságírójával a faluházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!