Baba

2016.08.24. 13:40

Tudjuk meg, ki érkezik! - A baba nemét többféle módon is megállapíthatják

Az egyik legcsodálatosabb hír, amit egy család kaphat, hogy hamarosan új taggal gyarapodik. A várandósság megállapítását követően az első izgatott kérdés rögtön a kicsi nemére szokott irányulni.

Napló-információ

Hosszú ideig csak a néphagyományokra és ezoterikus módszerekre tudtak hagyatkozni a szülők, ám ma már léteznek olyan orvosi vizsgálatok, amelyekkel már a terhesség korai szakaszában megtudhatják, kisfiút vagy kislányt várnak.

A has formája: a népi hagyomány szerint a kismama hasának formájából is megállapítható az érkező kisbaba neme. Ha ugyanis az édesanya hasa magasan gömbölyödik, úgy, hogy hátulról szinte meg sem lehet állapítani a terhességet, valószínűleg fiút vár. Azonban ha a kismama inkább csípőmagasságban szélesedik, a néphagyomány szerint lányt hord a szíve alatt.

Naptári módszerek: a legenda szerint egy XIII. században élő kínai mester a megfigyelései alapján készítette el azt a naptárt, amely szerint egy nő életének bizonyos szakaszaiban csak lány, másokban csak fiú foganhat. A kínai módszerhez hasonló a Jónás-naptár, amely a Hold fázisaihoz köthető, tudományos alapját az 1950-es években Jónás Jenő fektette le.

Terhességi ultrahangvizsgálat: a mindannyiunk által ismert - és talán az egyik legbiztosabb választ adó - módszer nem más, mint a várandósság különböző szakaszaiban elvégzendő ultrahangvizsgálat. A megfelelő ultrahangkészülékkel egy tapasztalt szakember már a 12-13 héttől meg tudja állapítani a baba nemét, majdnem biztos válaszra azonban csak a 16. hét környékén számíthatunk. Ekkor még így is előfordulhat persze, hogy az ultrahangvizsgálat során nem egyértelműen látszik a gyermek neme.

Anyai vérvétel: habár a magyar törvények miatt a baba nemére vonatkozó információ csak a 12. héttől közölhető, a 9. héttől elvégezhető kromoszóma-rendellenességek kimutatására alkalmas PrenaTest 100 százalékos pontossággal állapítja meg a baba nemét. A kockázatmentes módszer azon alapul, hogy a magzat genetikai jellemzőivel megegyező méhlepényből az anyai vérbe jutnak az elhasználódott sejtekből kiváló szabad magzati DNS-ek, és ezek szerkezetének bevizsgálásával a magzat neme már akkor megállapítható, amikor az a terhességi ultrahangvizsgálat során esetleg még nem látható.

Nyilván sok módszert ismer még a néphagyomány, de a babaholmik beszerzésébe és a kis jövevény becézgetésébe csak akkor tanácsos belekezdeni, ha az utóbbi két, szakmailag megalapozott opció valamelyikét választjuk.

Egyébként könnyen előfordulhat, hogy a szülőszobában ér minket a nagy meglepetés - ami akár pénzbe is kerül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!