Badacsonytomaj

2017.05.14. 16:54

Dicsősége követendő példa - Pauler Gyulára emlékeztek Badacsonytomajon

Hazánk első levéltárnokára emlékeztek születése évfordulóján nyughelyén, a Szent Donát Kápolnában.

Tóth B. Zsuzsa

Az emlékező szentmisét Földi István plébános celebrálta, majd az ünnepségre egybegyűlteket a szervező Nők a Balatonért Egyesület helyi csoportja vezetője, Farkas Éva köszöntötte. A levéltárnok, jogász történész, író életútját Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója elevenítette fel. Mint mondta, Pauler Gyula 1841-ben született, 1874-ben nevezték ki országos levéltárnoknak. Közel harminc éven át kitartással végezte munkáját.

Pauler Gyula nyughelyénél Mikó Zsuzsanna általános főigazgató-helyettes és Szabó Csaba a koszorúzást követően
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Hozzáfogott a levéltár újjászervezéséhez. Példásan rendezte az új anyagokat és a levéltárat az európai tudományosság színvonalára emelte. Történészként az Árpád kori magyar történelemmel is foglalkozott. Javaslatára fogadták el a millennium évének az 1895-ös esztendőt. Pauler Gyula munkája nyomán a régi országos levéltár néhány száz méternyi anyaga jelentősen gyarapodott, halálakor elérte a tizenöt kilométert. Komoly problémát jelentett már akkor a zsúfoltság. Sajnos nem érhette meg, hogy az iratok méltó helyükre kerülhessenek. Érdeme, hogy hosszú és tartalmas munkássága 29 éve alatt a gyűjteményekből tudományos igényű levéltárat teremtett. Neki köszönhetjük többek közt, hogy kialakult a mai diplomatikai levéltár, a középkori oklevelek gyűjteménye. Jelentős levéltár-szakmai és tudományos tevékenysége mellett igazgatási feladatokat is ellátott. 1903 nyarán badacsonytomaji birtokán töltötte szabadságát, ott érte a halál. Budapesten helyezték örök nyugalomra, azonban unokája, Bogyai Piroska a badacsonyi Szent Donát kápolnába hozatta hamvait. Őt tekintik az Árpád kori magyar történelemmel kapcsolatos tudományos kutatások megalapozójának Magyarországon. 1999-ben Pauler Gyula díjat neveztek el róla, ez a levéltáros társadalom legnagyobb elismerése – mondta a főigazgató. Hangsúlyozta, hogy az elődök dicsősége követendő példa az utódok számára. Úgy vélte, valamennyi munkatársa nevében mondhatja, hogy Pauler Gyula fényét követve igyekeznek megóvni a magyar állam emlékezetét, az iratokat. Reményét fejezte ki, hogy ha legközelebb eljönnek hamvaihoz, már arról is beszámolhat az első levéltárnokuknak, hogy a kormányzat átérezve a nemzet történetének megőrzésében  a levéltár fontosságát, támogatja őket és ami ma még csak ígéret, talán akkor elmondhatja, hogy épül az új országos levéltár.

Berecz Nikolett a városi művelődési központ igazgatója a hazai levéltár kiemelkedő alakjáról szólva Pauler Gyula kutatásai eredményét, a településhez való kötődésének történetét osztotta meg a hallgatósággal, amelynek soraiban jelen voltak a leszármazottak is. Az ünnepségen a résztvevők az emlékezés koszorúit, virágait helyezték el a kápolna kriptájánál, közreműködött a Nők a Balatonért Egyesület helyi csoportjának kórusa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!