Ezeréves ünnep

2018.02.19. 17:59

A millennium mérföldkő a kereszténység, a falu, az ország életében

Az idei év rendezvényei a millenniumi év jegyében szerveződnek Bakonybélben.

Müller Anikó Hanga

Márkus Zoltán a fejlesztésekről és a millenniumi év előkészítéséről beszélt Fotó: a szerző

Szent István király 1018-ban alapított itt szerzetesi közösséget, melyhez 1023 körül csatlakozott Szent Gellért, aki hét évet töltött a monostorban. A bencés szerzetesek és a faluvezetés az elmúlt időszakban a méltó ünnepléshez igazította terveiket. Pályázati támogatásoknak köszönhetően megújul a település. A közeljövőben avatják a felújított óvodát is, tájékoztatta lapunka Márkus Zoltán polgármester.

Márkus Zoltán a fejlesztésekről és a millenniumi év előkészítéséről beszélt Fotó: a szerző

– A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán negyvennyolcmillió-háromszáztizenegyezer forintot kaptunk e célra, a munkálatok tavaly ősszel megkezdődtek. Megvalósult a tető héjazatcseréje, a külső hőszigetelés, a nyílászárók cseréje, új kazánt szereltek be, kicserélték a radiátorokat, kiépült a napelemes rendszer, mely jelentős költségmegtakarítást eredményezhet a későbbiekben. Az intézmény fejlesztőszobával bővül. Az óvoda azért is kiemelten fontos számunkra, mert örvendetes, hogy az elmúlt években egy-két fővel mindig nőtt a gyermeklétszám, hangsúlyozta a faluvezető. Ugyancsak TOP pályázaton ítélték sikeresnek turisztikai terveinket, melyhez száznegyvenkilencmilliós támogatást kaptak. A faluközpontot a Szent-kúttal összekötő tematikus úton tájékoztató táblák lesznek, információkkal a településről, a monostorról, mellettük pihenőpadok. A Petőfi utca új aszfaltburkolatot kap, a külterületi murvás utat kijavítják. Bővítik a parkolókat, mind belterületen, mind a Szent-kútnál, ahol a kápolna előtti forrás medencéjét rendbe hozzák, a tó körüli sétautakat terméskő burkolattal látják el, a hiányzó hársfákat pótolják.

– Bakonybél ezer éve a kereszténység egyik bástyája, a millenniumi év nemcsak nem csak nekünk, de országunknak is jelentős dátum, ennek is köszönhetjük, hogy pályázati kérelmeinket – Kovács Zoltán országgyűlési képviselőnk támogatását bírva – pozitívan bírálták el. A Szent-kút környékének kisugárzása van, melyet óvunk, művi beavatkozással ezen nem változtatunk, hanem biztonságosabbá és varázslatosabbá tesszük. Saját erőből csupán a legfontosabb balesetvédelmi szempontból elengedhetetlen javításokat tudtuk volna elvégezni. Ma különösen fontos keresztény mivoltunk, kultúránk, hagyományaink szem előtt tartása, melynek kiemelt része szakrális és vallási emlékeink megőrzése, védelme, hangsúlyozta Márkus Zoltán. Az ünnepre készülve szépül a falu. Tavaly befejeződött a központban a Magyar Közút Veszprém Megyei Igazgatóság beruházásában a településen átvezető főút egy részének teljes rekonstrukciója. Önerős beruházásként elvégezték a belterületi utak legszükségesebb javításait, melyhez tavaly év végén tizenötmilliós támogatást kaptak, így folytatni tudják e munkálatokat.

Lelkileg is készülnek az ünnepre. 2016-ban a megyei múzeum szakmai irányításával ásatás folyt a Szent-kút feletti dombon, ahol írásos emlék szerint a 13. században kápolna állt. Itt az őskortól kezdve gazdag leletanyagot találtak, melynek egy részét Kincsek „Szent Gellért sziklája” mellől címmel, időszaki jelleggel bemutatják a tájházban. A Szent Mauríciusz Monostor felújítási és turisztikai elemekkel történő bővítésre 1,4 milliárd forint vissza nem térítendő kormányzati támogatásban részesült. A millenniumi projekt fő célkitűzése egy minőségi, a kor turisztikai igényeinek megfelelő, innovatív, egyedi, országos szinten is versenyképes, élményalapú vallás- és zarándokturisztikai attrakció kialakítása a monostor turisztikai és szolgáltató épületei, közösségi-, szakrális terei, valamint a Szent Gellért tér megújítása által.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!