Balatonalmádi

2016.06.07. 19:00

Hatvan esztendő képei egy tárlaton

Balatonalmádi - Szöllősi Máté művésztanár képeiből nyílt életmű-kiállítás az alkotó nyolcvanadik születésnapja alkalmából a napokban.

Marton Attila

A Balaton a falakon című tárlat rendhagyó módon kezdődött: az alkotót Fábián László grafikusművész kérdezte pályájáról és festményeiről a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban tartott megnyitón.

A tárlat anyagát az elmúlt hatvan év alkotásaiból válogatta a művész, a kiállított képek közül a legrégebbi alkotás 1956-ban készült. A képek a kompozíciót és a színkezelést is figyelembe véve sokféle stílushoz kapcsolódnak. Akad köztük geometriai festmény és impresszionista hangulatú alkotás is, ám a művekben közös, hogy a Balaton főszerepet kap rajtuk. Az alkotó elmondása szerint mindig arra törekedett, hogy minden képe különbözzön más alkotásoktól és saját korábbi képeitől. A Balaton mellett a fonyódi dombok is kitüntetett témái közé tartoznak, ami nem véletlen, ugyanis egyik példaképe Egry József.

Fábián László és Szöllősi Máté az életmű-kiállítás megnyitóján
Fotó: Marton Attila

Szöllősi Máté Nemesgulácson született, a gimnáziumi érettségi után a pécsi tanárképző főiskola rajz szakára járt. Már akkoriban szerepelt képeivel csoportos tárlaton, harmincévesen pedig önálló kiállítással mutatkozott be Tapolcán. A hetvenes évek közepén került Balatonalmádiba, ahol tanárként, igazgatóhelyettesként, majd igazgatóként dolgozott több mint húsz évig. Fábián László úgy vélte: az, hogy rajztanárként is alkotott, hitelesebbé tette őt a tanítványok előtt.

A megnyitón - amelyen Nádasné Varga Katalin zenetanár énekelt, zongorán kísért Fükéné Sebestyén Mónika - az alkotó felajánlotta egyik képét Zalahalápnak, a festményt Bedő Lajos Sándor polgármester vette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!