Balatoncsicsó

2015.02.07. 15:00

Balázs-napi torokáldás a Nivegy-völgyében

Balatoncsicsó - Torokáldást osztottak a hagyomány előtt tisztelegve a Nivegy-völgye téli nagy rendezvényén, szombaton, a Szent Balázs-hegyen levő 800 éves Árpád-kori templomromnál, amit Lovas Edit elnökletével a Balatoncsicsó Fennmaradásáért Közalapítvány (BFK) és Schumacher József polgármester vezetésével a helyi önkormányzat szervezett meg immár 23. alkalommal.

Kovács Erika

Több százan érdeklődtek a téli verőfényben a szabadtéri római katolikus szentmise iránt, amelyre a helybeliek mellett sokan érkeztek az ország más részeiből, és külföldről is. Több ingatlannak ugyanis külföldi tulajdonosa van a közel 250 lelket számláló Balatoncsicsón, és a házak távoli országokban élő tulajdonosai most ismerőseiket, rokonaikat is elhívták a rendkívül népszerű rendezvényre.

A szentmisén Tál Zoltán plébános vezetésével a Keszthelyi Magyarok Nagyasszonya Plébánia, valamint Baladincz József balatoncsicsói, illetőleg Csizmazia Sándor zánkai plébános misézett. Gyertyalángok mellett osztottak torokáldást ezzel felelevenítve egy régi, szép hagyományt. Eszerint Blaise, avagy Blasius, aki III.–IV. században élt, a keresztényüldözések utolsó éveiben a hagyomány szerint a börtönben egy kisfiú életét mentette meg, akinek halszálka akadt a torkán. Innen származik a Balázs áldás, avagy torokáldás hagyománya.

A szentmisén felajánlott perselypénzt a BFK az Árpád-kori templomrom és környéke gondozására fordítja. A szentmise után Szabó Bálint, a balatoncsicsói római katolikus egyházközség világi elnöke arról beszélt, hogy terveik szerint idén megkezdik a 300 éves plébánia épületének felújítását. Ez a műemlékegyüttes több évtizede elhagyottan áll. Elképzelésük szerint az épületben többek között rendezvény termet hoznak létre, a helyi gazdák számára pedig saját termékeiknek alakítanak ki boltot. Külön helyiséget szánnak majd a Nivegy-völgyi értékek bemutatására is.

Mindezek után a Nivegy-völgyi pincészetek megnyitották kapuikat, ahol a finom borok mellett olyan különlegességeket is kínáltak, mint a kemencés csülök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!