Balatonfüred

2014.02.11. 12:20

Vigyázni kell a gyógyszerekkel

Mintegy százan hallgatták nagy érdeklődéssel a közelmúltban dr. Hajas Andrea reumatológus szakorvos előadását a leggyakrabban előforduló időskori mozgásszervi betegségekről.

Győrffy Árpád

Az érdeklődőket Váradi Gézáné, a Balatonfüredi Szociális Alapszolgáltatási Központ vezetője köszöntötte. Mint elmondta, az előadás a pályázati támogatással megvalósított Híd a generációk között című program keretében jött létre. Az előadások témáit az egészség megőrzésével, az egészséges életmód kialakításával kapcsolatos tudnivalókból állították össze.

Hajas Andrea bevezetőben tisztázta, hogy a reumatológia a kopásos betegségeknél sokkal szélesebb területtel foglalkozik, de legtöbben ilyen, a járást, a mozgást, a mindennapi életet nehezítő problémákkal fordulnak orvoshoz. Legtöbbet ő is ezekről a gondokról beszélt, de előadásban szólt az izmok betegségeiről, a csontritkulásról és a gyulladásos ízületi betegségekről. Arra is felhívta a figyelmet, hogy sok esetben reumatológiai problémának gondolnak különböző neurológiai vagy belgyógyászati problémákat is. Munkája során találkozott már tévesen a reumatológiára irányított infarktusos vagy tüdőembóliás beteggel is, mondta példaként.

Hajas Andrea a Híd a generációk között program előadója volt (Fotó: Győrffy Árpád)

A reumatológiai fájdalmak csillapítására alkalmazott gyógyszerekkel kapcsolatban többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szabad egyszerre több forrásból, akár több orvostól kapott gyógyszereket szedni, úgy, hogy nem tisztázták, ezek milyen hatással lehetnek egymásra, illetve a betegre. A hatóanyagok összeadódnak, a pozitív hatásuk bizonyos szint után nem nő, de a mellékhatások fokozódása miatt különböző egészségügyi problémákat okozhatnak. Sem a gyógyszerek körében, sem a beadás módjában nem lát olyant, amit eleve el kellene vetni, de a lényeg, hogy orvos döntsön róla a beteg állapotának pontos ismeretében. Részletesen beszélt a nem gyógyszeres kezelésekről, a gyógytornáról és más mozgásokról, a fürdőkezelésről, a biológiai terá- piáról, a vitaminok, ásványi anyagok pótlásáról.

Az előadás után Kántor Nóra gyógytornász néhány olyan gyakorlatot mutatott be. amiket otthon maguk is tudnak végezni az érintettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!