Balatonfüred

2014.12.02. 14:15

Száz éves a népház

Balatonfüred – Száz évvel ezelőtt épült az Arácsi Népház. A városrész lakói ünnepségen elevenítették fel az épület múltját.

Prevics Éva

A népház megépítését a balatonarácsiak szorgalmazták még 1912-ben. Ekkor a városrész még nem volt Balatonfüred része. Épp száz évvel ezelőtt, 1914-ben épült 8000 korona állami támogatással a népház. Először dalkörnek és olvasókörnek adott otthont, később aztán a helyi Vöröskereszt katonai kórházat rendezett be az épületben. 1948. után a földszinten bolt, az emeleten pedig egy ideig iskola, majd könyvtár, később orvosi rendelő működött. Mára a népház visszatért eredeti funkciójához. Kiállításoknak különböző programoknak ad otthont. A ház mindig a közösségi életet szimbolizálta - mondta Hári Lenke alpolgármester. Kiemelte Kutas Árpád egykori alpolgármester szerepét, aki mindig szívén viselte az Arácsi Népház sorsát.

Az épületet hosszú idő után 2006-ban újították fel a Norvég Alap pályázatán nyert támogatásból. Az ünnepségen Fabacsovics Krisztina építész beszélt a korszerűsítésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!