Balatonfüred

2014.03.04. 18:00

Szoborelhelyezési vita Balatonfüreden

Balatonfüred - Két nagyhírű, tiszteletreméltó, már nem élő személy körül keveredett méltatlan vita egy szoborelhelyezés kapcsán.

Győrffy Árpád

 

Negyvenhat évig állhatott Huszka Jenő szobra a Tagore sétány csendes szögletében, ahol talán az Anna-báli keringőt is komponálta (Fotó: Győrffy Árpád)

A képviselők 2011 őszén döntöttek arról, hogy a Magyar Nemzet című lappal közösen szobrot állítanak a lap alapítójának, Pethő Sándornak. Majoros István szobrászművész egy évvel korábban kereste meg az önkormányzatot a szobortervével. A művész a szobor helyszínéül azért választotta Balatonfüredet, mert Pethő 1940. augusztus 25-én Balatonfüreden, a 71-es főút és a mólóhoz vezető Jókai utca kereszteződésében bekövetkezett autóbalesetben hunyt el. A halálát megelőző napokban készült egy fénykép, melyen a Tagore sétányon áll. Ez a kép ihlette meg a művészt. Emlékét ezért kívánjuk ezen a helyen megőrizni indokolták a javaslatot. Akkor nem derült ki, hogy egy másik szobrot ehhez el kell bontani.

A tervezett szobor életnagyságban ábrázolja Pethő Sándort, mellette egy nagy kövön nyitott újság Magyar Nemzet felirattal. A 2011-es ülésen megszólaló képviselők egy kivétellel csak úgy támogatták volna a szobor felállítását, ha az nem a Tagore sétányon lesz. Egy hozzászóló támogatta az eredeti javaslatot, mert úgy vélte, a szobor felállítása széles publicitást fog kapni. Füred neve ezerszer el fog hangozni, milliószor meg fog jelenni a Magyar Nemzetben mondta.

Dr. Bóka István polgármester arra kérte a képviselőket, hogy ne keressenek kompromisszumot. Vagy fogadják el az eredeti javaslatot, vagy vessék el teljesen. A testület végül hét igen, három nem és kettő tartózkodás mellett elfogadta a javaslatot.

A felállítás megszavazásakor nem volt szó arról, hogy a Pethő-szobor a Füredhez munkájával is kötődő neves zeneszerző, Huszka Jenő szobrának helyére kerülne. A képviselők csak a múlt heti ülésre került javaslatból értesültek a szoborcseréről. Javaslom, hogy Huszka Jenő szobrot bontsuk el és szakszerű tárolást követőn, egy későbbi időpontban helyezzük el egy méltóbb helyen a portrészobrok között a Tagore sétányon fogalmazott az egy tartózkodás és két nem ellenében elfogadott javaslat. Amikor döntöttek, már nyilvános volt a március 16-ára tervezett szoboravató programja, sőt már a betonalapot is megcsinálták a Pethő-szobornak.

Többen el sem akarták hínni, amikor a Huszka-szobor eltávolításáról hozott döntést meghallották. Így volt ezzel Elek Miklós, a helytörténeti gyűjtemény egykori vezetője, aki 1968-ban a művelődési otthon vezetőjeként aktív közreműködője volt a Huszka-szobor felavatásának.

- Az ötvenes évek végén Huszka Jenő több nyáron is hetekig pihent a feleségével az egykori SZOT szanatóriumban. Mivel a szüleim ott dolgoztak, így személyesen ismertem őket mesélt arról az időszakról, amikor Huszka Jenő elkezdte komponálni az Anna-báli keringőt, amit végül a halála után a szintén zeneszerző fia fejezett be.

Még a régi helyen a szobor (Fotó: Győrffy Árpád)

Elek Miklós beszélt arról is, hogy a Mészáros Dezső szobrászművész által készített Huszka-szobrot 1968-ban a nagyközségi tanács és a megyei idegenforgalmi hivatal állíttatta és finanszírozta.

- Azért ott helyezték el, mert ott állt az a pad, amin Huszka a feleségével gyakran üldögélt. Gyerekként magam is láttam sokszor, ahogy ott időztek. Én nagyon sajnálnám, ha a szobrot elvinnék onnan, mert ott van a helye.

Megdöbbentette, elszomorította a szobor eltávolításának a híre a 89 éves Glatz Lászlót is, aki 1969-től húsz éven át az Anna-bálok szervezője volt.

- Nagyon rossz estém volt, mikor megtudtam, nagyon felháborított a döntés. Az én időszakomban mindig Huszka Jenő Anna-báli keringőjével nyitottuk a bált. Ezt még tánc nélkül hallgattuk, utána következett a Magyar palotás. Nem a szobrát kellene elvinni arról a helyről, ahol üldögélni szokott, hanem inkább még egy állandó kiállítást is csinálnunk kellene róla. Ahogy Siófokon múzeummal emlékeznek Kálmán Imrére, az operett császárára, úgy mi is tartozunk ennyivel az operett hercegének, Huszka Jenőnek, aki keringőt írt a mi Anna-bálunkhoz.

A csere indokát firtató kérdésünkre Bóka István azt válaszolta, hogy ő maga nem vett részt a döntési folyamatban. Úgy látja, hogy jó döntés született, amivel ő is egyetért.

- A Pethő-szobor inkább eszmei kérdés az ellenzők számára, ilyen szintű vitában pedig értelmetlen belemenni. Nem az a probléma, hogy a Huszka-szoborral mi lesz, a kutyát nem zavarta eddig, hogy milyen körülmények között volt eldugva. Most meg egyből reflektorfénybe került. Egyébként is, rövid távon a Tagore sétány áttervezése szükséges, s ott minden szobornak, emlékműnek, emlékjelnek megtervezett és méltó helyet kell biztosítani mondta a polgármester.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!