Balatonfüred

2015.03.07. 11:40

Bemutatkozik Picasso Balatonfüreden

Balatonfüred - Picasso rajzaiból és a művészről készített fotókból nyílt kiállítás a Vaszary Galériában.

Prevics Éva

Huszonkilenc fényképet ismerünk abból a sorozatból, melyet a francia költő és filmrendező, Jean Cocteau az első világháború idején Pablo Picassóról és akkoriban Párizsban élő barátairól és szerelméről készített. A képek a Café de la Rotonde-ban és környékén, a Carrefour Vavin-en (a ma Picasso nevét viselő téren) néhány héttel azután születtek, hogy Cocteau hazatért a belga frontról és szinte bizonyos, hogy éppen a fotók készítése közben kérte fel Picassót Erik Satie-val közösen írt darab, a Gyagilev-féle Orosz Balett által később nagy sikerrel játszott Parade vizuális arculatának a megtervezésére, ami később a spanyol művésznek meghozta a végső elismerést.

A Cocteau által készített sorozatra az elektronikus művészet úttörőjeként számon tartott, Billy Klüver bukkant rá, amikor feleségével a Montparnasse-on élő művészeket ábrázoló fotók után kutatott a francia fővárosban.

Billy Klüver a fotók hátterében látható épületek árnyéka és a fény beesési szöge alapján rájött arra, mikor és hol készülhettek a felvételek.

 

Fotótörténeti tény, hogy vélhetően ez volt az első, egy adott témáról készült olyan műtárgy-együttes, mely azon túl, hogy egy nyár végi párizsi délutánt dokumentál, egy történetet is el kívánt mesélni,ezért az egyes kompozíciók akár egy mozifilm kulcskockáiként is értelmezhetők.

A kiállításon a fotókon túl a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében őrzött Picasso-műveket is bemutatnak a Vaszary Galéria tereiben. Köztük a korai Mutatványosok-sorozat különleges darabjait is. A most kiállított Picasso-grafikák május 17-éig tekinthetők meg a galériában, ugyanis a kiállítás május 19-én megújul, és más grafikák kerülnek a régiek helyére.

A kiállítás legfőbb kuriózuma a Médiathèques d'Orléans-tól kölcsön kapott, Max Jacob keresztkönyve, amelyben Picasso dedikált köszöntése olvasható barátja számára.  A kiállított tárgyak listája hazai és amerikai magángyűjtemények darabjaival egészül ki, fényképeket, rajzokat, a kutatás során felhasznált dokumentumokat, korai videómunkákat is láthat a közönség.

A kiállítást Roland Galharague, Franciaország magyarországi nagykövete nyitotta meg szombaton, aki azt mondta: kivételesnek tartja a balatonfüredi tárlatot, hiszen két zseniális művész találkozását dokumentálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!