Balatonfüred

2012.03.27. 07:11

Emlékoszlop közadakozásból

Balatonakali - Kossuth Lajos és az 1848-49-es szabadságharc helyi hősei emlékére kőoszlopot állítottak közadakozásból az ünnepen.

Győrffy Árpád

Mint Koncz Imre polgármester elmondta, az emlékmű felállításáról még az előző képviselő-testület hozott döntést Molnár Lajos képviselő kezdeményezésére. Gyűjtést is indítottak, az állandó lakosok és üdülőtulajdonosok közel négyszázezer forintot adtak össze, ami a költségek nagy részét fedezi.  A mintegy két és fél méter magas süttői mészkőoszlop felső részén egy Kossuth Lajost ábrázoló bronz dombormű van, amit Németh Ferenc ajkai fafaragó népi iparművész készített. A dombormű alá vésték fel a kilenc 48-as akali hős nevét.


 
Az emlékoszlopot március 15-én avatták fel a Balaton és a Kossuth utca sarkán lévő kis parkban. A polgármester és Molnár Lajos beszéde után egy helyi egyetemista, Virovecz Nándor idézte fel a forradalom és szabadságharc történetét. Az ünnepségen adták át a Balatonakali Tiszteletbeli Polgára címet, amit  a képviselő-testület az idén a falu egykori tanító nénijének, Hudák Józsefnének ítélt oda. Közreműködött az ajka-csingervölgyi Borostyán Férfikar.
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!