Balatonfüred

2014.02.25. 15:00

A balatoni táj szeretetével, tiszteletével átszőtt képek

Pálffy Károly festőművész, grafikus jellegzetes stílusú és színvilágú balatoni képeiből nyílt kiállítás az Arácsi Népházban pénteken.

Győrffy Árpád

A népes közönséget a Schola Kamarakórus éneke fogadta, dr. Peuserné Kis-Szölgyémy Gabriella karnagy dirigálásával népdalokat énekeltek. A tárlatot rendező FüredKult és a Múzsa Művészeti Egyesület, a Művész Klub nevében Nagy Sándor, a Múzsa tagja köszöntötte az érdeklődőket.

A Füreden élő, Pro Comitatu- és Balaton-díjas, 65 éves rajz és biológia szakos művésztanár képeit Hári Lenke alpolgármester ajánlotta a nézők figyelmébe.

Karcsit mindannyian jól ismerjük. Pedagógusként, képzőművészként alakja elválaszthatatlan a város szellemiségétől – kezdte a méltatást.

Pálffy Károly (jobbról), Hári Lenke és Nagy Sándor a népházban rendezett kiállítás megnyitóján (Fotó: Győrffy Árpád)

Beszélt arról, hogy a gyermekkor minden művész esetében a legfontosabb ihlető periódus. A Tapolcai-medencétől egészen Szigligetig nyúló lankák, a szőlődombok, a tó látványa adta az első impulzusokat Karcsi festői pályáján – mondta, majd szólt a nevelői munkáról is. Karcsi tanárként is nagyszerű volt, soha nem erőltette rá elkép-zelését a diákokra, hagyta kibontakozni az egyéniségüket. Az embernek és a balatoni tájnak ez a nagyfokú tisztelete és szeretete árad az alkotásaiból is. A mostani kiállításának is a Gondolatok a Balatonról, ecsettel címet adta.

Az a művészet, amit az alkotó ember átél, azt átadja a másik embernek, van, ki zenében, van, ki írásban, van, ki táncban. Ő a festészetben, az ecsettel – idézte Pálffy Károly művészi hitvallását. A festői létezése egybeolvad a balatoni tájjal. Képein egy szerkezetű tájként kezeli a Csopaki-öböltől Füreden, Tihanyon, Szigligeten át egészen Györökig húzódó tájat. Ritkán használja az ember alkotta tárgyakat, házakat épületeket, csak abban az esetben, ha a tájban fontos, meghatározó szerepe van. Képeivel a szépséget mutatja az embereknek. Azt a szépséget, ami árad a természetből, amiben élünk, de a szépségére nincs időnk mindig rácsodálkozni – beszélt többek között a kiállított anyagról.

A Pálffy Károly képeiből összeállított tárlat egy hónapig látható a népház nyitvatartási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!