Balatonfüred

2012.12.03. 16:11

Se pénz, se információ

Balatonfüred - Másokkal együtt kimaradt a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) is a támogatásokból a civil pénzek új elosztási rendszerében. Ráadásul azt sem tudják, miért mellőzték őket.

Győrffy Árpád

Az új elosztási rendszer anomáliáiról Szauer Rózsa, a 17 éve alakult, 20 települési csoportban hétszáz taggal működő szervezet elnöke beszélt lapunknak. A korábbi években a Nemzeti Civil Alaptól (NCA) nyerhettek támogatást a működésünkhöz a központi forrásokból. A regionális kollégiumok tíz fős testületeiből kilencet maguk az érintett civil szervezetek választottak olyan üléseken, ahol meg is ismerhették a jelölteket.

Egy évvel ezelőtt a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) lépett az NCA helyébe, a kollégiumok kilenc fős testületeibe hat kormánydelegált és három elektronikus úton megválasztott civil képviselő került. Azt az érintett civil szervezetnek kellett eldönteni, hogy a tevékenysége szerint melyik kollégiumhoz adja be a pályázatát. A döntéseket októberben kapták meg.- Az elérhető eredmények szerint hivatalosan szinte mindenki nyert, hisz a pályázók többségéhez beírták, hogy "városlista" és mellé az elnyerhető minimum összeget, a 250 ezer forintot. Ugyanakkor azt is tudni lehet, hogy az érintettek túlnyomó része még ehhez a pénzhez sem jut hozzá soha, hisz nincs rá keret. Ezt erősíti meg az is, hogy  a várólistára sorolt pályázatok az elektronikus pályázatkezelő rendszerben (EPER) elutasított státuszú pályázatként jelennek meg - magyarázta Szauer Rózsa.

A fő gondja nem is igazán az, hogy nem nyertek, hisz senki sem várhatja el fixre, hogy mindenképpen nyerjen egy pályázaton. A probléma, hogy nem tudják, miért utasítottak el.

 

 



Szauer Rózsa szerint a legnagyobb gond, hogy nem tudják mi a probléma velük, munkájukkal (Fotó: Győrffy Árpád)



- Az NCA idején mindenki megtudhatta, hogy milyen bírálati szempontnál mennyi pontot kapott a lehetséges maximumból. Most az összesített pontokat sem ismerjük, nemhogy a részleteket. A 2013-as pénzekre december 10-ig lehet pályázni. Ha tudnánk az idei elutasítás okát, akkor a jövő évi működésnél próbálnánk ennek megfelelően módosítani a terveinket.A jelenlegi rendszer problémás pontjai közé sorolják azt is, hogy különböző kollégiumok nem az érintett területen működő szervezetek működési igényei szerint jutottak forrásokhoz. Így fordulhatott elő, hogy amíg például a "közösségi környezet" kollégiumnál 813 nyertes, 1288 "várólistás" elutasított, vagy az "új nemzedék jövőjéért" kollégiumnál - ahová ők is pályáztak a működésük szerint - 652 nyertes és 1029 elutasított pályázat volt, miközben a "nemzeti összetartozás" kollégiumnál mind a 210 pályázó nyert. Ráadásul az utóbbinál a negyedannyi nyertes 312 millió forinton osztozott, míg a másik kettőnél 275 milliót, illetve 309 milliót osztottak ki.Ugyancsak hibásnak tartja azt is, hogy a források jelentős része úgymond egyéni miniszteri keretből kerül a pályázókhoz, amiről még azt sem igazán lehet tudni, mire használják fel.

Szauer Rózsa nem kívánta kommentálni azokat a sajtóban megjelent híreket, hogy a pénzek jelentős része kormány közeli politikai tevékenységet folytató civil szervezetekhez került. Számukra az a fontosabb, hogy nemcsak ők, a környékükön működők is kimaradtak az osztásból. Székhelyükön, Füreden tételesen is megnézték, hogy melyik szervezet mennyi támogatást nyert az idén és ezt összehasonlították a három évvel ezelőtti adatokkal.2009-ben 18 civil szervezet 35,6 milliót kért és 9,6 milliót kapott az NCA-tól.

Az idén 13 szervezet adta be igényét 28,6 millió forintra, amiből 2,8 milliót ítéltek meg nekik, de ebből is 1,7 millió forintot csak a várólistás 250 ezer forintos ígéretek jelentenek.Saját kutakodásunk során Veszprémi székhellyel 52 működési pályázatot találtunk 105 milliós forintos igénnyel. Közülük huszonnégy szervezet kapott nyertes minősítést, összesen 23 millió forintos támogatással.

A másik 28 szervezet várólistára került szervezetenként 250 ezer, összesen hétmillió forinttal. Az 52 veszprémi székhelyű szervezet közül egyedül a Veszprém Megyei Német Önkormányzatok és Elektorok Közössége adta be az igényét a nemzeti összetartozás kollégiumhoz, és száz százalékban el is nyerte a kért 1,96 millió forintot.A NEA adatbázisában találtunk 17 olyan veszprémi szervezetet is, amelyik a miniszteri keretből kért és kapott 500 ezer és kétmillió forint közötti támogatást. Ezeknek a támogatásoknak az együttes összege 15 millió forint. Balatonfüredi szervezeteket nem találtunk a miniszteri keretesek között.

Szauer Rózsa szerint egy társadalomnak hasznára válik, ha támogatja az önkéntes munkát. Meg is lennének a források hozzá, a gond csak azzal van, hogy nem tudni, ki, miért nem kapott, és miért azoknak jutott, akiknek a kollégiumok megítélték a támogatást. A pénzek elosztásánál csak szakmai szempontokat szabadna figyelembe venni, és biztosítani kellene a teljes átláthatóságot, mondja. A NABE elnöke attól tart, hogy jelentősen csökkenni fog a civilek hasznos társadalmi tevékenysége, ha a jövőben nem számíthatnak a korábbi támogatásokra. Ezek a pénzek jelentős része ráadásul olyan működési feladatok teljesítésére kell, amit maga az állam ír elő.- Azt még elvárhatjuk, hogy valaki szabadidejében ingyenesen dolgozzon másokért, a közösért, de azt már nem, hogy még fizessen is ezért. Nagyon sok embernek nem is telik már erre. 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!