Balatonfüred

2015.03.08. 10:55

Vaszary-villa: A hányattatott sorsú épület ma a város egyik jelentős turisztikai vonzereje

Ha valaki ellátogat Balatonfüredre és tesz egy sétát, hamarosan szimpatikussá válik a város arculata és hangulata.

Bándi László

A Vaszary-villa Balatonfüred kulturális ékköve. A Vaszary-villát Vaszary Kolos építtette. Vaszary Kolos Ferenc pannonhalmi főapát, bíboros-hercegprímás Keszthelyen született 1832. február 12-én. Iparos szülők gyermekeként középiskoláit Keszthelyen, a

teológiát – miután belépett a Szent Benedek-rendbe – Pannonhalmán végezte. Pápán a bencés főgimnáziumba járt. Vaszary Kolost 1855. május 26-án szentelték pappá. 1856 és 1861 között Pápán, 1861 és 1869 között Esztergomban tanított, majd 1869-től a győri bencés gimnázium igazgató- ja és a rendház főnöke volt. 1885. április 28-án pannonhalmi főapáttá választották. Tihanyban megújíttatta a régi apátsági templomot és a bencés rend tulajdonában levő balatonfüredi fürdőt.

A villában a Jókai Mór-emlékház és a Városi Múzeum állandó és időszakos kiállításokkal várja a városba látogatókat. Fotó: Gáspár Gábor

Vaszary Kolos 1891. október 27-étől esztergomi érsek és hercegprímás lett. Számos egyházi intézményt létesített. Budapesten érseki helynökséget és szentszéket állított fel. 1894-ben fogadta és üdvözölte Balassagyarmaton a királyt. Az egyházpolitikai harcok idején a konzervatív ellenzék vezére volt, és nevéhez fűződik a katolikus politikai szervezetek kiépítése. 1894-től a Magyar Tudományos Akadémia igazgatósági tagja is. 1895-ben lehetővé tette a ma Vaszary Kolos Kórház alapítását Esztergomban, majd 1895. szeptember 28-án Vaszary Kolos szentelte fel a Mária Valéria hidat. 1896-ban ő adományozta unokaöccse, Vaszary János festőművész alkotását a Szent Péter- és Szent Pál-plébániatemplomnak a templom név-adóit ábrázoló főoltárképet.

A millenniumi ünnepségek alkalmából Vaszary Kolos kérésére engedélyezte XIII. Leó pápa Magyarország részére a Magyarok Nagyasszonya ünnepet. Mint esztergomi érsek sokat tett egyházmegyéje tanügyének fejlesztéséért. 1912. december 31-én lemondott esztergomi érseki méltóságáról. Elhunytáig balatonfüredi nyaralójában főként történeti tanulmányaival foglalkozott. Vaszary Kolos hercegprímás, történész, Pápa város díszpolgára 1915. szeptember 3-án, 83 éves korában, 100 éve hunyt el Balatonfüreden.

A Vaszary-villa építésének munkálatai 1891 őszén kezdődtek meg. Vaszary Kolos villájának építésével Czigler Győző műegyetemi tanárt, a bencés rend füredi építkezéseiről már ismert építészt bízta meg. Az épület 1892 nyarára lakhatóvá vált. A villa a Balaton felé kétszintes, háromszakaszos lodzsával nyitott, délkeleti sarkát torony hangsúlyozza, keleti oldalához lábakon álló fa- és vasszerkezetű terasz csatlakozott. A villához angolkert jellegű díszkertet létesítettek. Az 1920-as évek végére elkészült a hozzá csatlakozó, háromszintes szárny a villától délnyugatra.

Balatonfüred egyik legszebb épületét igencsak megviselte a szovjet megszállás, amikor az ingatlan szovjet tiszti nyaralóként az orosz hadsereg tulajdonába került. Az 1960-as években egy vasbeton szerkezetű, háromemeletes toldalék épület került a Vaszary-villához, melyet a felújítás során lebontottak. A villa és parkja 2004 óta műemléki védettségű. A hányattatott sorsú épület a 2010-re megvalósult restaurálással Balatonfüred egyik jelentős turisztikai vonzerejévé vált.

A Vaszary-villában (Honvéd utca 2–4.), a Jókai Mór-emlékház és a Városi Múzeum, amelyeket a Balatonfüred Kulturális Közgyűjtemény Fenntartó Nonprofit Kft. üzemeltet, állandó és időszakos kiállításokkal várja a városba látogatókat. A Vaszary-villa főként képzőművészeti alkotásokat bemutató épületegyüttesében a kiállításokat irodalmi, zenés és előadói estek kísérik. A villa meglátogatása az egész család számára tartalmas szórakozást ígér. A tematikus múzeumpedagógiai foglalkozások hatéves kortól kínálnak különleges programot a kicsiknek, míg a felnőtt látogatók igényes időtöltéséről gondoskodik a Vaszary kávézó, valamint a Vaszary-emlékeket és -relikviákat is árusító Vaszary könyvesbolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!