Balatonfűzfő

2013.06.07. 09:07

Balatonfűzfő nem kapta meg az ígért száz százalékot

Nem a múlt év decemberi, hanem Balatonfűzfő idei áprilisi adósságállományát vállalja át az állam. A város így 91 millió forinttal jár rosszabbul.

Varga Domokos Péter

Erről a város polgármestere tájékoztatta lapunkat. Marton Béla elmondta, április közepén kaptak írásbeli tájékoztatást a Nemzeti Gazdasági Minisztériumtól (NGM), melyben arról értesítették őket, hogy a kormány úgy döntött, 100 százalékos adósságkonszolidációban részesül a település. A levélben az állt, hogy a 2012. december 12-én fennálló adósságállományt 100 százalékban visszafizetik. Ezt követően, az ebben foglaltak figyelembe vételével módosította a költségvetését a város.

Azonban májusban újabb értesítést kaptak, ez már arról szólt, hogy az idén április 25-én fennálló adósságukat térítik meg. Ez a tétel az ő esetükben hetvenmillió forinttal kevesebb a december adósságállománynál, hiszen időközben ki kellett fizetniük az esedékes féléves törlesztést is, illetve a beérkezett helyi adók miatt a folyószámlahitelük is alacsonyabb lett. A többi településhez képest későbbi konszolidáció miatt további 21 millió forint kiadásuk keletkezett. Így összességében 91 millió forinttól esett el a település.

Marton Béla írásban tájékoztatta a helyzetről a Magyar Államkincstárt, megjegyezve, hogy az ügyben hozott törvény és az NGM levele alapján értelmezésük szerint a decemberi állapot alapján illette volna meg az önkormányzatot a konszolidáció. A kieső 91 millió forint miatt kényszerintézkedéseket kellett hozniuk. Az intézményeknél a legmagasabb szintű takarékosságot rendelte el, leállíttatta a már zajló útkarbantartásokat, a beszerzésekhez ettől kezdve minden esetben szükség lesz a ő aláírására is.

Marton Béla kérdésünkre elmondta, információik szerint nem egyedül kerültek ebbe a helyzetbe, hanem "velük egy cipőben jár" az másik 13 település, melyeknél a döntés előtt külön vizsgálatot rendeltek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!